Fujitsu och Fraunhofer samarbetar kring nm-teknik

I ett utbyte av sakkunskap och för att ge ömsesidig tillgång till varandras IP-pooler kommer Fujitsu Semiconductor Europa och Fraunhofer-institutet för integrerade kretsar (IIS) att underlätta utvecklingen av framtidssäkra ”nanometerchip” till sina kunder.

Som ett led i det här samarbetet är redan forsknings-och utvecklingsprojekt på gång sedan början av 2010. Dessa syftar till multimedia, bildbehandling och navigeringsapplikationer inom fordons-, industri- och telekommarknaderna.

För detta ändamål tillgängliggör Fujitsu sina analoga och digitala teknikbibliotek inom nanometerteknik, IP-pool och expertis. Fraunhofer IIS kommer att leverera sina egna IP och decenniers erfarenhet av IC- och systemdesign. Chipdesign upp till GDSII-data utvecklas och utvärderas tillsammans med kunderna. Fujitsu producerar prototyper i 90 och 65 nm CMOS-teknik på Multi-projekt wafers (MPW) till vad som uppges vara betydligt lägre maskkostnader.

Det innebär att teknikpartnerna Fujitsu och IC-utvecklarna på Fraunhofer IIS kan genomföra snabba och mycket effektiva lösningar med potential för affärsmodeller från prototyper (MPWs) via små serier fram till serieproduktion.

– Industri, forskning och utbildning drar alla nytta av detta samarbete. Det ger ett kostnadseffektivt och en pålitlig tillgång till den senaste nanometertekniken för forskningsprojekt, pilotserier och produkter, säger Josef Sauerer, chef för IC Design vid Fraunhofer IIS.

Norbert Schuhmann, gruppchef för digitala system, tillägger: "Särskilt värt att notera är kvaliteten på de analoga och digitala Fujitsu biblioteken, den lätta tillgången till deras IP-pool och deras professionella och smidiga tillvägagångssätt".

Mark Ellins, direktör för ASIC och Foundry Services vid Fujitsu Semiconductor Europe säger: "Vi är mycket glada att kunna arbeta tillsammans med en så erfaren designpartner som Fraunhofer IIS, och tror att vårt samarbete kommer att ge betydande fördelar för utvecklare som behöver tillgång till avancerad processteknik."

Comments are closed.