Fortsatt tungt för Nokia

Trots ökad försäljning av de nya smarta telefonerna och minskad förlust ledde den senaste kvartalsrapporten till kraftiga fall på aktiemarknaden. En viktig orsak till det var den trettioprocentiga minskningen av den totala mobiltelefornförsäljningen.

För trots allt är det på marknaden för "vanliga" mobiltelefoner som Nokia fortfarande är starkast och då hjälper det inte att Lumia-försäljningen ökade med 27 procent jämfört med samma kvartal förra året. 5,6 miljoner smarta Lumia-telefoner på ett kvartal låter inte så illa, men det innebär fortfarande att Nokia har en alltför liten del av smartphonemarknaden. Totalt minskade Nokias mobiltelefonförsäljning med 30 procent till 55,8 miljoner enheter. Lumia-telefonerna står alltså nu för tio procent av antalet sålda telefoner.
Totalt sett gjorde Nokia en kvartalsförlust på 257 miljoner euro, vilket är bättre än den hiskeliga förlusten på nästan 1,5 miljarder euro samma period förra året. En viktig del av det förbättrade resultatet kommer från Nokia Siemens Networks. Den totala kvartalsomsättningen minskade till 5 852 miljoner euro, jämfört med 7 354 miljoner euro första kvartalet 2012. förra året.

Comments are closed.