Första fyrhjulsdrivna Formula Student-bilen tävlar i sommar

Det är bråda tider för teamet runt Chalmers Formula Student. Årets elbil tar nu steget till fyrhjulsdrift och allt måste fungera om sommarens två stora internationella tävlingar ska gå vägen.


Fotograf: Johan Bodell

– All tid från och med nu går åt till att testa och förbereda bilen för tävling, säger Chalmersstudenten Adam Olsson som är en av de ansvariga för ”Low voltage and sponsor relations.
Formula Student är en av världens största ingenjörstävlingar för studenter och går ut på att under ett års tid konstruera, bygga och testa en liten formel-bil för att sedan tävla mot ett hundratal andra universitetslag från hela världen.
Tävlingen är unik i sitt slag eftersom att den har fria bränsleregler. Detta har resulterat i att bilar med förbränningsmotorer tävlar jämsides med elbilar och hybrider. Chalmersbilen tävlar sedan 2015 i den elektriska kategorin och i år har teamet utökat till fyrhjulsdrift.
– Det har inneburit att vi har fått integrera motorer och planetväxellådor i framhjulen. Vi har även gjort framsteg inom vår ”torque vectoring”, där vi kontrollerar alla fyra motorerna individuellt. Det ger oss även möjlighet att använda regenerativ bromsning, där vi använder kraften från inbromsningen för att återuppladda batteriet.
– På den mekaniska sidan har vi tagit fram en ny hjulupphängning för att separera olika rörelser på bilen för att enkelt kunna ändra köregenskaperna efter förarens önskemål.
Bilen ska köras av tre killar och en tjej som alla har erfarenhet av att köra på bana – några av dem även som Chalmers Formula Student-förare. Just nu fokuserar teamet, som består av 33 studenter från sex olika länder, på att få bilen i toppskick till sommarens tävlingar.
– Vi börjar med en övningstävling den 28 till 30 juni i Lund mot några nordiska lag. Sedan har vi planerat in två riktiga tävlingar. Den första är i Nederländerna mellan den 8 och 11 juli. Därefter tävlar vi i Österrike mellan 28 juli och 1 augusti.
– Lagets mål är att hamna på en topp fem-placering i båda tävlingarna som vi deltar i!
Följ teamet på: www.chalmersformulastudent.se

Text: Helena Österling af Wåhlberg

Comments are closed.