Förlamad förare kör Indy 500

Den tidigare racerstjärnan Sam Schmidt förbereder sig nu för att köra under 2014 Indy 500. Eftersom Schmidt är förlamad efter en olycka för 15 år sedan är bilen handikappanpassad på ett unikt sätt.

 

Bilen som gör det möjligt för Schmidt att köra igen har döpts till "the SAM project". Det står för "semi-autonomous motorcar". Projektet utgår från en 2014 Corvette C7 Stingray som har modifierats med styrelektronik så att användargränssnittet ger den förlamade föraren full kontroll över körningen.
Det handlar alltså inte om att automatisera styrningen av bilen, utan om att ge handikappade förare full kontroll. Projektet görs i samarbete mellan komponentdistributören Arrow, Ball Aerospace & Technologies Corp, Schmidt Peterson Motor Sports och Falci Adaptive Motorsports. Arrow leder utvecklingen av elektronik och systemintegrering, medan Ball är ansvariga för modifieringen av man-maskin-gränssnittet. Air Force Research Laboratory övervakar förarens biometriska data under körningen och samlar in data över hur föraren interagerar med styrsystemet.
Sam Schmidt är ryggmärgsskadad och lider av tetraplegi. Det innebär att han inte har någon funktion i armar, bål, bäckenorgan och ben på grund av skada på ryggmärgens halssegment.

Comments are closed.