Fokusera på din kod

En utvecklarens arbete är fullt av utmaningar och distraktioner. En konstant växande lista med avancerade specifikationer, säkerhetskrav, kortare utvecklingstid – bara för att nämna några.

 


Stefan Skarin, vd IAR Systems

Applikationer i inbyggda system har blivit mer och mer komplicerade, det finns inget stopp för denna trend i slutanvändarnas hunger efter mer funktionalitet inbäddad i en allt mindre och mångsidig enhet. "Sakernas Internet" lägger till den pågående trenden , som kräver funktioner som ansluter "dumma" apparater till världen utanför. Miljön av fler enheter som ska anslutas åtföljs också av ett bredare urval av kringutrustning. Så komplexiteten i inbyggda system är här för att stanna.

Det finns också en växande efterfrågan på certifierade säkerhetslösningar. För att säkerställa kvaliteten på sina produkter och för att uppfylla kraven i certifieringar, behöver man gå ner hela vägen till koden. Rättegången som Toyota kämpade med och slutligen förlorade berodde tydligen på att koden för deras elektroniska gasspjäll var buggig och defekt, vilket ledde till lägre försäljning. Säkerhetsnormerna har blivit en hög prioritet för många utvecklare.
Den ökande komplexiteten och de strängare säkerhetskraven är också skälen till att tillgänglig support och dokumentation har blivit avgörande för utvecklare. De måste fortlöpande kunna dokumentera sina processer, vilket innefattar både koden och de verktyg som är inblandade.

Det har också varit en hel del prat om ålder för den genomsnittliga C/C++-utvecklaren, som rykten säger är 55 år. Det kan vara en fördel om det är sant. En ny studie av forskare från North Carolina State University gör gällande att en utvecklare blir bättre med åren eftersom de har en bredare erfarenhet. De viktigaste frågor som lyfts fram i studien är desamma som alltid: "Hur kan jag förbättra min kod?", "Hur ska jag få tid att lära mig mer?" och "Var kan jag hitta den utbildning som krävs”? Det är viktigt med kontinuerlig utbildning kring ny teknik, även för erfarna utvecklare.
Under åren har många utvecklare har hållit sig lojala till C/C++ , det världsomspännande och populära programmeringsspråket för många applikationer. C/C++-språken har kanske åldrats med sina användare, men fortsätter att vara nyckeln till kraftfulla och mångsidiga inbyggda system. Utvecklare uppskattar det för att vara enkelt, flexibelt och utbyggbart, för att skapa en liten kod och för att få ut det mesta när det gäller snabbhet, prestanda och energieffektivitet.

Att utveckla inbyggda system har aldrig varit ett lätt jobb, men oavsett hur stora de tekniska utmaningarna och hur krävande kraven från marknaderna så håll ut – C/C++ är här för att stanna!

Comments are closed.