Boxer och Teracom testsänder Ultra HD i marknätet

Boxer och Teracom är först i Norden att testa skarpa Ultra HD-sändningar över DVB-T2. Premiären skede på seminariet Tv-Puls i förra veckan, där tv-branschen samlas för att diskutera aktuella ämnen.

Testsändningarna sker i samarbete med Broadcom Corporation, som står för digital-tv-mottagaren och Samsung Electronics, som levererar tv-skärmar med stöd för 4K Ultra HD.
Ultra HD-utsändningarna sker från Nackamasten i Stockholm på en tillfällig testfrekvens. Sändningstillståndet sträcker sig fram till mars.
Full HD 1080p är idag den vanligaste upplösning på tv-apparater. Full HD tv-apparater har en upplösning på 1920×1080 pixlar, dvs drygt två miljoner pixlar.
Upplösningen med 4K Ultra HD är istället 3840×2160 pixlar vilket innebär att den består av drygt åtta miljoner enskilda pixlar, det vill säga skärmen har fyra gånger så många pixlar som på en Full HD-skärm.
Vid testet kodades  4K Ultra HD-materialet med Thomsons senaste kodare ViBE VS7000 med support för HEVC. Utsändning sker över DVB-T2 från stationen Stockholm Nacka. Broadcoms kretsar BCM3461 för DVB-T/T2-mottagning och  BCM7252 för avkodning av HEVC/4K Ultra HD användes i mottagaren. Bilden visas på  Samsungs 4K Ultra HD TV-apparater av modellerna 65UF900 och 55UH900.
Ultra HD är frekvensmässigt utrymmeskrävande och tekniken är fortfarande i sin linda. Det är tekniskt möjligt att sända Ultra HD i marknätet redan idag, men det är upp till branschen och Myndigheten för Radio och TV att avgöra när tiden är mogen för permanenta Ultra HD-sändningar.

 

Comments are closed.