Fokus på framtidens Internet

Vid två internationella konferenser i Kista den 23-27 november möts forskare, företag och för att diskutera och planera för utvecklingen av Internet.

Future Internet Assembly, FIA är EU-kommissionens programkonferens om framtidens Internet och är ett evenemang inom ramen för det svenska ordförandeskapet. Joint ICSOC and European ServiceWave Conference handlar om tjänsteorienterad informationsteknik och arrangeras av några av EU´s Teknikplattformar tillsammans med en internationell forskarorganisation. KTH är lokal värd för båda evenemangen som går av stapeln i Kista.
Internet och Internetbaserade tjänster är en av hörnstenarna för Europas framtid menar Kommissionens direktorat Information Society and Media som just offentliggjort sina planer för ett nytt stort ”public–private partnership” inom området. KTH har tagit flera initiativ för att positionera Sverige på den europeiska kartan.
– Sverige ligger långt framme, och KTH leder utvecklingen tillsammans med Ericsson, SICS och TeliaSonera, förklarar vicerektor Gunnar Landgren som svarar för konferensen. Vår främsta hot-spot är Kista Science City, och därför är det naturligt att hålla konferensen där.
Inom EUs nya prestigefulla satsning på teknik och innovation, European Institute of Innovation and Technology (EIT) har KTH har en koordinerande roll i ansökan om att få bilda ett Knowledge and Innovation Community, KIC.
– EIT ICT Labs är ett urstarkt konsortium, och är ett av våra initiativ för att placera Stockholm och ICT på Europakartan, förklarar Gunnar Landgren, som också varit koordinator för ansökan. Nästan alla de viktigaste forskningsinstituten och teknikföretagen samt de största tekniska universiteten i Europa ingår.
Fakta:
FIA’09 hålls 23-24 november i Electrum, Isafjordsgatan 22, Kista. Program finns på http://www.fi-stockholm.eu/
ICSOC ServiceWave conference hålls 24-27 november – vissa workshops tjuvstartar den 23 november. Program finns på http://www.servicewave.eu/Nessi/

Comments are closed.