Flygburen radio för både militärt och civilt bruk

MR6000A från Rohde & Schwarz är en flygburen transceiver i Rohde & Schwarz familj M3AR som redan återfinns inom militärt flyg. Nu har den optimerats för att även uppfylla de certifikat som gäller för civilt flyg.

M3AR-familjen bygger på principen ”software defined radio” för VHF/UHF. Hittills har fler än 6000 enheter beställts från Rohde & Schwarz.  Den används i flygplan som A400M och KC-390 , för transport, och i Tornado, Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen och F-16 och i helikoptrarna NH90, Tiger och Sikorsky CH-53GA.
MR6000A kommer att användas i transportflygplanet A400M. Inom ramen för detta projekt kommer transceivrarna forlöpande att utvecklas för att uppfylla de civila standarderna RTYCA/DO-178B (som gäller programvara) och RTCA/DO-254 (gäller hårdvara).  Som resultat kommer R&S MR6000A att vara den första militära transceiver för VHF/UHF som uppfyller kriterierna för klass C-certifiering gällande fel.  Att man säkerställer att klara nivå C minimerar de allvarligaste fel som kan orsakas av en transceiver, nämligen förlust av kommunikation med flygledningen.
Militärt flyg måste uppfylla såväl militära som civila krav. Enbart då är de tillåtna att operera i det globala flyget utan restriktioner. Det primära målet för krav på civil avionik är varje flygplans säkerhet skall skyddas liksom den allomfattande flygtrafiken. Militära plan måste därför kunna kommunicera under olika scenarior och kunna kommunicera med civil flygledning.
R&S framhäver MR6000A som den bästa transceivern för flyg i produktfamiljen M3AR. Den täcker 30 till 400 MHz kan ge 20 W AM eller 30 W FM.
God storsignalselektivitet gör att den är immun mot starka signaler från rundradiosändare och radar, samt för kosmisk strålning. Filter undertrycker kortvågs- och VHF-signaler, liksom starka signaler för grannkanaler där flera transceivrar arbetar från samma position. I tranceivrarna ingår även NATO-kompatibel kryptering av data och tal.
Rohde & Schwarz visar nu upp flygtransceivern MR6000A och produkter ur M3AR-familjen på flygmässan i Paris.

 

Comments are closed.