Flexenclosure och Ericsson prisat för E-site

Cleantechföretaget Flexenclosure har, tillsammans med Ericsson fått priset Global Mobile Award I kategorin “Best use of Mobile for Social & Economic Development” för sitt “Community Power”-projekt vid Mobile World Congress i Barcelona.

 

GSMA, som representerar den världsomspännande mobila kommunikationsindustrin,
presenterade idag vinnarna av the Global Mobile Awards 2011. Den svenska "gröna" site-lösningsspecialisten Flexenclosure vann pris för "“Best use of Mobile for Social & Economic
Development” tillsammans med Ericsson för “Ericsson Community
Power”-projektet.

Tillsammans med Ericssons “Community power” och Flexenclosures E-site-lösning strömförsörjs basstationer till största delen med förnyelsebara energikällor såsom sol och vind som kontrolleras av ett intelligent kontrollsystem med möjligheten att dela med sig av överbliven effekt till det lokala samhället, institutioner eller individer.

Det överskott som produceras av stationerna kan användas av de lokala
samhällena för att till exempel. ladda mobiltelefoner, el till gatubelysning, kliniker och skolor och så vidare. Det kan även vara möjligt att mata ström från basstationen in i det nationella elnätet och som då kan bidra till att lindra elbrist.

Resultat visar att man minskat bränsleförbrukningen med mer än 90 procent, att operationella kostnader minskats med mer än 80 procent och att behoven av underhåll minskats till ett besök per år. Koldioxidutsläppen från en basstation är normalt 50 ton per år men med den nya E-siten kunde utsläppen minskas med mer än 90 procent. Flexenclosure vann nyligen även ett afrikanskt pris, AfricaCom Green Telecoms Awards, för sin E-site.

Comments are closed.