Film med surround-ljud från din mobil

Uppsalaföretaget Dirac Research skapar helt nya möjligheter för avancerad ljudåtergivning genom optimerad digital signalbehandling. Nu har de i ett samarbete med Harman International och Motorola tagit hemmabiosystemets kvalitetsljud till smartphones. Dirac Panorama Sound kan fås via JBL Soundboost 2-högtalaren som ansluts till smarta telefoner i Motorolas serie moto Z.

JBL Soundboost 2-högtalaren är genom applikationen JBL MySoundBoost 2 utrustad med Dirac Panorama Sound. Det är en högtalaroptimering som på djupet kan leverera högkvalitativt surroundljud från så små ljudenheter som bärbara högtalare eller smartphones.

– Genom detta samarbete förändrar vi vad världen tycker är möjligt att åstadkomma från sina mobila enheter, säger Erik Rudolphi, Diracs chef för mobil användning.
– Det här handlar inte bara om högre volym eller en falsk gimmick för surround-ljud. Dirac Panorama Sound drar nytta av vårt tidigare utvecklingsarbete inom HiFi-ljud för hemmabio. Resultatet är en surroundljudupplevelse från en mindre enhet än vad man trodde var möjligt, där individuella högtalare ligger är bara tre tum från varandra. Man behöver bara lyssna på den otroliga stereokanalseparationen och upplösningen av ljudkällor – din hjärna hör mycket mer än vad den förväntar sig eller är van vid att höra från en så liten enhet.

Annorlunda teknik
Till skillnad från traditionell teknik, som bygger på fasskift för att skapa ett intryck av rymd, har Dirac utvecklat en patenterad algoritm för undertryckning av överhörning.
Denna isolerar effektivt vänster och höger stereokanal – som de uppträder i en surroundljudsuppställning – och levererar direkt in i lyssnarens respektive öron. På så sätt separeras ljudet i varje öra ljud från den andra kanalen trots att de enskilda högtalarna bara ligger tre tum av varandra! Nettoresultatet är en lyssningsupplevelse som vore det fråga om surroundljud från en hemmabio-liknande anläggning, men i det här fallet från en lite, bärbar högtalare.
– JBL Soundboost 2 omvandlar en Motorola moto z-smartphone till ett komplett underhållningssystem. Det har aldrig tidigare kunnat åstadkommas på lika övertygande sätt än med Dirac Panorama Sound-app, säger Peter Liu, vd och chef för Harman Embedded Audio.

Dirac Panorama Sound presenterades tidigare i år på Mobile World Congress 2017.

Comments are closed.