EU satsar på tryckt elektronik i Norden

Tryckt elektronik är identifierat av EU som en framtida teknologi med stor tillväxtpotential. Nyligen meddelades att ett nordiskt konsortium, lett av det norska bolaget Thin Film Electronics, i samarbete med de svenska forskningsinstituten Acreo och Santa Anna, tilldelats 1,4 miljoner euro för att kommersialisera billiga, elektroniska etiketter.

Projektet syftar till att påskynda utvecklingen av produktion av smarta etiketter för stora volymer. De smarta etiketterna inkluderar ett tryckt minne, sensorer och displayer och har ett brett tillämpningsområde som till exempel temperaturövervakning, elektroniska prislappar och egenvård.

EU-programmet Eurostars inrättades 2007. Över 300 godkända ansökningar lämnades in i år men endast projekt som befann sig i den absoluta innovationsfronten tilldelades finansiering.

– För Acreos del möjliggör finansieringen en snabbare utveckling av bildskärmar och transistorer. Samarbetet i konsortiet tar våra tekniker till en ny nivå och ger en ovärderlig vägledning i dess marknadsintroduktion, säger Göran Gustafsson, CTO på Acreo Printed Electronics, i ett pressmeddelande.

Comments are closed.