EU-projekt ska fixa datorprocesser med fler kärnor

Antalet kärnor i datorprocessorer blir hastigt allt fler. Det ställer stora krav på både programmeraren och programmen som ska använda sig av dessa mångkärniga processorer.
Ett nytt EU-projekt som Kungliga tekniska högskolan (KTH) är involverat i ska göra programmerarens vardagar enklare, och framtidens datorer mer effektiva.

Encore heter det nya EU-finansierade forskningsprojektet som KTH deltar i, och har drygt 32 miljoner kronor till sitt förfogande under de nästkommande tre åren. Syftet är att utveckla programmeringsmodeller som förenklar användningen av mångkärniga processorer. Idag ligger standarden på mellan 2 till 8 kärnor, Om 10, 15 år kommer processorer med flera hundra kärnor.

– KTH kommer i projektet att bidra med utveckling av system för att schemalägga beräkningsdelar så effektivt som möjligt på kärnor av olika typer, detta för att säkerställa realtidsegenskaper och effektiv hantering av resurser som till exempel minne, säger Mats Brorsson, professor i datorarkitektur på Skolan för informations- och kommunikationsteknik på KTH.

Encore står för "ENabling Technology for a programmable many-CORE" och projektet koordineras av Barcelona Supercomputing Center. I projektet ingår ledande tekniska forskningsorganisationer som Delft University of Technology (Nederländerna), Stiftelsen för forskning och teknik – Hellas (Grekland), KTH – Kungliga Tekniska Högskolan (Sverige), Technion – Israel Institute of Technology (Israel), ARM Limited (Storbritannien) och Technische Universität Berlin (Tyskland), enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.