Ericsson och Power One överens om digital kraft

Nu får kunderna till Ericssons DC/DC-moduler för ”point of load” möjlighet att styra dessa digitalt tack vare en licensöverenskommelse med Power-One .

Redan för tre år sedan lanserade Ericsson den första DC/DC-modulen med digital effektstyrning, BMR453, i en familj av moduler. Via Ericssons PMB-buss kan enheterna övervakas och i princip styras. Enligt Patrick Le Fèvre, marknadschef för Ericsson Power Modules valde man från början att programmera modulerna i fabriken på grund av de patent Power-One hade beviljats. Företaget Artesyn valde en annan väg: Att först lansera produkter för att se reaktionen. De blev stämda av Power-One och hur det utfaller är ännu inte avgjort i rätten.
– Kunderna har väntat på att inte bara kunna övervaka sina digitala POL utan att även kunna påverka dessa dynamiskt, exempelvis att välja sekvens vid styrning av flera omvandlare, parallellkoppla och styra spänning och ström. Nu för de dessa möjligheter att fritt använda sina moduler, säger Patrick Le Fèvre.
Ericsson önskade tidigt komma fram till en överenskommelse med Power-One, men dess tidigare ledning var ointresserad av ett avtal med en stor modultillverkare. Texas Instruments tillverkade tidigare moduler med licens från Power-One, men har beslutat sig att inte gå vidare med denna produkt. Däremot finns det en liten modultillverkare, COI Inc, som har fått licens.
– Genom samarbete med Ericsson Power Modules, med dess världsledande teknologi för ICT-industrin, breddar vi användningen av digitalt styrd kraft till kretskortsmonterad kraft. Dessa tekniker minskar energiförbrukningen och ökar kundernas vinst i förhållande till investeringar, säger Richard Thomson, vd för Power-One.

 

Comments are closed.