Energieffektiva LED- och reflektorlampor

Nu har LED- och reflektorlampor fått ekodesignkrav. Energimärkningen utökas samtidigt, så att det blir lättare att köpa en energieffektiv lampa. Den 13 juli röstade EU:s kommitté för ekodesign igenom de nya kraven som börjar gälla den 1 september 2013.

EU räknar med att de nya kraven på LED- och reflektorlampor årligen ska spara 25 TWh från år 2020. Låg energianvändning är ett krav, men andra krav är bra funktion, lång livslängd och god färgåtergivningsförmåga. Ekodesignkraven driver på så sätt fram bättre produkter för belysning, som inte bara minskar energianvändningen utan även på andra sätt ger bättre lampor för användarna.

– Nu försvinner de sämsta reflektor- och LED-lamporna från marknaden. Beslutet är viktigt eftersom risken annars är stor att konsumenterna blir besvikna på den nya LED-tekniken, säger Peter Bennich, som var Sveriges och Energimyndighetens representant i omröstningen i fredags.

Samtidigt utökas energimärkningen så att den gäller i stort sett alla lampor för hemmabruk och professionell användning, från den 1 september 2013. De nya ekodesignkraven och den reviderade energimärkningen för lampor kompletterar tidigare beslut om ekodesignkrav på belysning för hemmabruk, vägar och kontor. Tillsammans uppges EU spara cirka 100 TWh från år 2020 och framåt. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som nu ligger på 132 TWh om året.

– Energimärkningen på lampornas förpackning gör det lättare för oss konsumenter att göra ett energieffektivt val utan att ha så mycket teknisk kunskap. Det räcker med att välja lampor som ligger i den gröna delen av skalan, säger Peter Bennich.

Denna förordning är sist ut när det gäller lampor. Nu har nästan alla ljuskällor ekodesignkrav, eftersom krav på rundstrålande lampor (bland annat glödlampor) samt väg- och kontorsbelysning redan finns på plats.

– Belysning är ett bra exempel på hur ekodesign på ett effektivt sätt bidrar till att minska belastningen på miljö och klimat, säger Eva Albäck, en tf avdelningschef på Energimyndigheten.

Comments are closed.