En miljard dollar

Apple kan komma att tvingas betala upp till en miljard dollar i skadestånd till Nokia om Apple fälls för patentintrång, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tvisten handlar om ett eventuellt intrång i 10 patent som ägs av Nokia och som avser grundläggande teknik, vilken Apple olovligen ska ha använt sig av i sina iPhones. Som vi rapporterade i fredags lämnade Nokia in en anmälan till en domstol i USA den 22 oktober. Enligt Reuters ska Neil Mawson vid Strategy Analytics sagt till nyhetsbyrån att Apple kan komma att tvingas betala allt mellan 200 miljoner och upp till en miljard dollar till Nokia i skadestånd för de 34 miljoner iPhones som Apple sålt fram tills idag.

I sin inlaga till domstolen hävdar Nokia att de har gett många prisförslag till Apple, både per patent och på patentportföljbasis, men att det amerikanska företaget avvisat dessa förslag.

Analytikern ska också ha sagt att de stora tillverkarna, som befunnit sig inom industrin under lång tid, vanligtvis betalar ett fåtal procent av sin omsättning i royalty till patentägaren, medan nya bolag som kommer in på marknaden betalar runt 15 procent av försäljningspriset för 3G mobiltelefoner till patentägarna. För äldre 2G-teknologi är förstås priset lägre, enligt Reuters.

Comments are closed.