Elbilar med snabbladdning och häftigt ljud

Marknaden för elbilar ökar snabbt, inte minst i Norge. På S.E.E. fick vi se metoder att lösa ett par av de grundläggande problemen. Det främsta är förstås möjligheten att ladda bilarna tillräckligt snabbt och med väl utbyggd infrastruktur.


Patrik Lindergren, Chargestorm visar företagets snabbladningsenhet CSM132, Den kan ladda en elbil med hela 22 kW från ett 32 A trefasuttag. En komplett uppladdning tar mindre än en och en halv timma

Svenska Chargestorm var tidigt ute med fungerande infrastruktur för laddning av elbilar. Det gör att man idag ligger mycket bra till när kraven kommer på stora nationella system.
– Inte minst handlar det om att vi har ett fungerande betalningssystem och ett system som klarar att ladda flera bilar parallellt, säger Patrik Lindergren.


På S.E,E, visade Chargestorm upp sina laddstolpar, sin snabbladdare och hade dessutom lyckats få in en hel elbil från Volvo i montern.

Att låta som en V8
Robert Olsson, vd för Frontside Electronics, visade en lösning på ett elbilsproblem som inte är lika uppenbart. I en radiostyrd bil hade han monterat en elektronikmodul som gör att den "alltför tysta" elbilen kan låta som valfri traditionell bil.


– Vi har tagit fram den här modulen åt en kund som såg en marknad för "häftiga" motorljud. Han hade alldeles rätt och vi har redan tillverkat massor av moduler åt dem.
Modulen går förstås inte bara att använda i elbilar. Det finns gott om kunder som föredrar ljudet från en mäktig V8-motor, utan att för den skull vilja betala varken för bilen eller den höga bränsleförbrukningen.

Comments are closed.