Annons

Effektivare vattenkylning för datacenter

En ny rapport från marknadsundersökningsföretaget IDC pekar på en stor besparingspotential i datacenter. Exempelvis uppger de tillfrågade IT-cheferna att de driver sina datacenter på en genomsnittlig temperatur av 15,5 °C, vilket ofta är onödigt lågt.

 

– I stället för att kyla hela rum är det mer effektivt att arbeta med direktkylning i rack eller i de enskilda gångarna, betonar Göran Bjelk, produktchef för klimatisering på Rittal Scandinavian.
Enligt Göran Bjelk uppfyller RittalLCP (Liquid Cooling Package) Hybrid exakt de behov som efterfrågas för IT-kylning där det finns behov för en kyleffekt på upp till 20 kW per rack. En högeffektiv luft/vatten värmeväxlare bidrar till att eliminera hotspots och utnyttjar indirekt frikyla för att effektivt och tillförlitligt styra temperaturen i datacentret – utan behov av ytterligare elenergiförbrukning. Servrarnas integrerade fläktar trycker uppvärmd luft genom värmeväxlaren via baffelplåtar och den kylda luften återanvänds för att kyla racken.
En innovation är integrationen av heatpipe. Det innebär att oavsett hur de interna komponenterna är konfigurerade i racket, gör lösningen att värmeväxlarens yta används fullt ut.
– IT-utrustning med låg effektförlust placeras i allmänhet i den övre delen av ett rack, medan komponenter med hög effektförlust placeras längst ner. Denna konfiguration kan resultera i att värmeväxlaren används ineffektivt – men LCP Hybrid säkerställer att det inte blir några extrema variationer i temperatur.
Rittal LCP Hybrid finns i fyra storlekar för att monteras på IT-rack och ersätta bakdörren med antingen 10 kW eller 20 kW kyleffekt.
Resultaten i rapporten "Tillväxt genom IT” bygger på en undersökning genomförd bland 500 IT-beslutsfattare i Tyskland, Storbritannien, Italien, Nederländerna och Sverige. Rapporten är framtagen av marknadsundersökningsföretaget IDC på uppdrag av Rittal och beskriver hur datacenter bidrar till framgång för medelstora företag.

Comments are closed.