Dunnington, Tukwila och Nehalem

Pat Gelsinger , VD för Intels Digital Enterprise Group, informerade om avancerade multiprocessorer vid Intels Developers Forum i Shanghai.

Dunnington är den första processorn med Intel Architecture (IA) med sex kärnor baserad på 45nm high-k processen klar för introduktion under andra halvan av 2008. Applikationen är muliprocessorstyrda servrar och den nya processorn är efterföljaren till Intels fyrkärniga Xeon 7300. 

Tukwila är en fyrkärnig processor med 30MB cache, multi-threadig(flertråds), dubbel minneskontroll, Quick path interconnect och ger dubbel prestanda jämfört med Intels Itanium 9100  och 2 miljarder transistorer samsas på chippet. Marknaden för Tukwila är servrar. 

Nehalem är en skalbar familj som kan ha mellan två och åtta kärnor med Multi-threading som ger fyra till 16 trådar. Bandbredden mot minnen är fyra gånger högre än dagens Intel Xeon processorer. Med upp till 8MB leve 3 cache, Quickpath interconnect upp till 25,6GB/sek, integrerad minneskontroll, integrerad grafik som option kan familjen potentiellt skala från notebook till övre ändan av servrar. Andra detaljer som presenterades var DDR3-800,1066 och 1333 minnen, 32kB instruktions och datacache

Comments are closed.