Annons

Drönare i hetluften

Intresset för drönare ökar kraftigt och Sverige tillhör de länder i Europa där intresset för små förarlösa farkoster är som störst. Många förknippar drönare till viss del med krig och förödelse, men andra användningsområden börjar hamna i fokus.

 

Linköpingsbaserade CybAero och LEAD-alumnen Intuitive Aerial är två bolag som har sina drönare ute på marknaden. CybAeros drönare är tänkta att användas inom t ex försvar, räddningstjänst och kustbevakning medan Intuitive Aerial siktar in sina drönare främst till filmindustrin. De har levererat filmmaterial till flera stora namn där bl a Disney återfinns som en av kunderna.
En betydande händelse som gav effekt och positiva associationer, inträffade förra året då Amazons vd informerade att de ville leverera sina varor med hjälp av drönare. I Holland har en ambulansdrönare med inbyggd hjärtstartare nyligen utvecklats. Framtiden ser ljus ut i drönarbranchen då det inte verkar finnas några begränsningar gällande användningsområden.
CybAero utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar, så kallade UAV:er (Unmanned Aerial Vehicles), för en internationell marknad. Helikoptrarna anpassas till varje kunds unika behov och minskar på ett kostnadseffektivt och säkert sätt riskerna för människor i farliga miljöer.
Intuitive Aerial utvecklar luftburna kameraplattformar för fotografer och filmare. Med den "tripod in the sky" som bolaget utvecklar kan alla fotografer och filmare enkelt få tillgång till friheten och kraften i flygfoto.
Intuitive Aerial är en LEAD-alumn. LEAD är en av Sveriges främsta företagsinkubatorer som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. LEAD vänder sig till entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. Verktygen för framgång baseras på en strukturerad och kvalitetssäkrad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt ALMI Företagspartner.

Comments are closed.