Digital radio skalar till 22 nm

På Intel Developer Forum (IDF) tog i går Intels teknikchef Justin Rattner upp framtidens trådlösa anslutningar. Bland annat visade han en helt digital Wifi-radio, som skalar både i storlek och energieffektivitet, i första hand till 22 nm.

”Moore's Law Radio”, som Rattner demonstrerade på scenen, är en helt digital Wifi-radio, som följer Moores lag genom att den skalar både i storlek och energieffektivitet genom bland annat Intels 22nm Tri-Gate-teknik (3D-transistorer). Den nya digitala radiotekniken kommer att vara mycket lämpad för SoC-enheter (system on chip) såsom smartphones och surfplattor. Den lilla storleken och lägre kostnaden för integrerade digitala radiokretsar kommer att möjliggöra ett stort utbud av uppkopplade användningsområden såsom apparater i hemmet, som kan kommunicera med varandra, byta data och även fjärrstyras.

Rattner berättade också om nästa generations trådlösa standard, som går under namnet WiGig och som verkar inom millimetervåglängder i radiospektrumet. Standarden ger bandbredder på över fem gigabit per sekund och är ett branschgemensamt initiativ för att konsolidera ett antal proprietära 60Ghz-tekniker under den existerande Wifi-standarden.

– WiGig är så snabbt att du kan docka din WiGig-utrustade Ultrabook, surfplatta eller smartphone utan sladdar, sade Rattner. Till och med flera bildskärmar kan anslutas samtidigt.

Rattner beskrev vidare hur den nuvarande Intel Smart Connect-tekniken i Ultrabooks gör det möjligt att ta emot till exempel e-post eller uppdateringar från sociala nätverk medan enheten är i viloläge. Tekniken väcker helt enkelt datorn och tar emot den inkommande trafiken och därefter försätts datorn i vila igen för bästa möjliga drifttid.

Rattner fick därefter sällskap på scenen av Dr. Chih-Lin I, chefsforskare vid China Mobile Research Institute i Peking. Tillsammans diskuterade de samarbetet mellan Intel Labs och China Mobile för att utveckla och bygga en prototyp av ett Cloud Radio Access Network (C-RAN) i full skala. C-Ran är ett alternativ till traditionellt RAN, som är grunden för modern mobil kommunikation. I korthet innebär C-Ran att istället för att flytta den proprietära basstationhårdvaran in i datacentrat så ersätts detta med Intel-baserade servrar med mjukvarubaserade radiotillämpningar. Dr. I förklarade att C-RAN-tekniken kommer att minska kostnaderna både för installation och drift för operatörerna samtidigt som den tillhandahåller överlägsen kvalitet med färre anslutningsproblem även under kapacitetstoppar.

Comments are closed.