Det hände på Elektronik 2013

Elektronikmässan Elektronik 2013 blev mycket lyckad. Totalt kom 2758 besökare under mässans två dagar och det är en ökning med 35 procent från 2011. Både utställare och besökare var genomgående nöjda och det fanns gott om stora och små nyheter.
För Elektronik i Norden blev Elektronik 2013 ett naturligt steg från det "gamla till det nya". Den sista papperstidningen var också mässnummer och fanns därför självklart överallt. Men det var naturligtvis webbsatsningen som stod i förgrunden.

Bilden visar Carina Bihammar från Rohde & Schwartz i Elektronik i Nordens monter.

Nytt och intressant
De många utställarna hade som sagt gott om nyheter. Jag har valt att köra en del av dem i bildform, så här kommer nu en kavalkad över de två dagarna.

Konsultföretaget BitSim brukar alltid ha spektakulära demoobjekt. Den här gången hade David Björkman från BitSim konstruerat en "mini-Segway" som kan styras från en smart mobiltelefon. Men det är Anders Sivard som syns i bakgrunden.

Thomas Valtonen och Fredrik Arringe från Magnab Eurostat visade företagets nya dissipativa ESD-förpackningar. Genom att använda tunna ytskikt av ett dissipativt material utanpå det "vanliga" kolbaserade materialet har man nått en rad fördelar. En urladdning tas upp långsamt, utan att skada och materialet avger inget koldamm. Det går till och med att använda i renrum.

Nils Willumsen, vd för Awilco-Multiplex visade en värmedriven elgenerator för att ladda datorer eller telefoner. Generatorn kan till exempel drivas av en gasbrännare eller en brasa.

Johan Wesslén, vd för distributören Broadband, visade företagets nya webbaserade försäljning av prototypkort. Det här har blivit så framgångsrikt att man nu också säljer i hela Europa.

Intressanta föredrag drog stor publik. Rickard Klingspetz från System Technology fick klara sig med ståplats.

Robert Hultbom från emcomp visade bland annat resistiva multitouchskärmar.

Resistiva multitouchskärmar har en hel del fördelar, bland annat vad gäller störkänslighet. Och de fungerar även med vantar.

Elektroluminenta displayer klarar temperaturer från -100 till + 100 grader Celcius. Det gör inga andra displayteknologier.

Lena Norder från branschorganisationen Svensk Elektronik talade om tillståndet för svensk elektronikindustri. Siffrorna pekar åt rätt håll.

Leif Ljungqvist från Acreo visade den alldeles nya undersökningen om svensk elektronikindustri. En slutsats är att branschen borde kunna expandera betydligt mer än vad som sker.

Ruag Space tog med sig en hel raket in på mässgolvet. Företaget är experter på extremt tillförlitlig elektronik.

Fredrik Syrén från Venso visade bland annat de senaste lödverktygen från Weller. En modern lödkolv har alla inställningar lagrade lokalt i kolven.

BitSims monter är alltid värd att titta på. Cykeln i förgrunden är en uthyrningscykel med elektronik från BitSim.

Varst Technology drog in en hel elbil i sin monter.

Nigel Cartwright från Forth Dimension Displays visade företagets reflektiva LCOS-mikrodisplay med QXGA-upplösning (2048 x 1536 pixlar och 0,83 tum).

Mönsterkortstillverkaren och kontraktstillverkaren European Circuits Ltd utmärkte sig med sin kostymering. Den skall visa att allt tillverkas i Skottland.

Utvecklingsföretaget Inission använde olika typer av karameller för att visa de olika funktionerna. Det fungerade utmärkt.

Tore Wiberg från finska Aspocomp kunde visa upp exempel på företagets mycket snabba tekniska utveckling.

Rohde & Schwartz utmärker sig bland annat med en något annorlunda klädstil.

HD-videomikroskopet Magnus HD från danska Tagarno visar att videotekniken på allvar har tagit över. Michael Madenfalk från Desab demonstrerar.

Inte helt oväntat var Nortelco glada över Tektronix-agenturen. På bilden Bo Ygfors och Monica Andersson.

Comments are closed.