Dansk robot vinner globalt prestigepris

Roboten UR5 från danska Universal Robots meddelas ha vunnit pris som världens mest innovativa robot i en internationell tävling för robotar. Priset delades ut i veckan på världens största automationsmässa, Automatica, i Tyskland.

 

Thomas Visti intrasslad med den sexaxlade industriroboten UR5.

I hård konkurrens med robotar från Japan, USA, Tyskland och England är roboten UR5 från danska Universal Robots nu alltså utsedd till världens mest innovativa robot. Företaget Universal Robots har haft en rekordtillväxt sedan starten 2008.

– Vi ser utmärkelsen som en fantastisk belöning till alla våra medarbetare och våra 75 partners i hela världen som alla har arbetat hårt för våra framgångar, säger Thomas Visti, Vice President vid Universal Robots.

Utnämningen gjordes den 23 maj då en expertjury från de två internationella robotorganisationerna The International Federation of Robotics (IFR) och IEEE Robotics and Automation Society överräckte en statyett till uppfinnaren Esben Østergaard för ”Invention and Entrepreneurship in Robotics and Automation Award” tillsammans med en prissumma på 2000 dollar.

Motiveringen för den vinnande UR5 var att själva produkten imponerar med sin säkerhet, användarvänlighet och flexibilitet. Eftersom den här roboten kan arbeta sida vid sida med människor kan effektiviteten i processerna ökas. Men juryn betonade också det faktum att Universal Robots har gjort det möjligt för små och medelstora företag att automatisera sin produktion tack vare det jämförelsevis låga priset kombinerat med att robotarna är enkla att införa i produktionen. Dessutom imponerades juryn av att Universal Robots på bara några få år har lyckats etablera en distribution i större delar av världen och en stabil tillväxt.

Globalt genombrott
Under 2011 skedde företagets genombrott på allvar då Universal Robots sålde 400 robotar globalt. I år förväntas minst dubblerade försäljningssiffror.

En av uppfinnarna, Esben Østergaard, berättar:
– Som robotforskare såg jag att det fanns ett stort hål på automationsmarknaden. Små, flexibla lättviktsrobotar saknades för små och medelstora företags behov. Idéen föddes 2005 och tre år senare var UR5 en realitet. I år har vi även lanserat efterföljaren UR10 med längre räckvidd och större lyftkapacitet men som i övrigt bygger på samma principer.

Universal Robots är nu 40 medarbetare med partners i 35 länder över fyra världsdelar. All produktion och utveckling sker i Odense i Danmark. I Sverige säljs robotarna via AH Automation, ARHO AB, Edströms och Leracon, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer om utmärkelsen Invention and Entrepreneurship Award på http://www.ifr.org/events/iera-award/.

Comments are closed.