Containerlås, gyroplattform och USB via Bluetooth vann

De tre vinnarna av 2008 års Swedish Embedded Award blev DST Control med bidraget Colibri, Informasic AB och Loxystem AB med bidraget Remote Controlled Automatic Twistlock och Daniel Magnusson och Johan Frisk, KTH Campus Telge, med bidraget BlueUSB.

Swedish Embedded Award delades ut på den industrimiddag som avslutade Embedded Conference Scandinavias första dag. Priset består av tre kategorier, där Remote Controlled Automatic Twistlock vann Enterprise-kategorin, Colibri vann Micro/Nano-kategorin och BlueUSB vann Student-kategorin.
– Jag har konstruerat i 20 år och det här är det roligaste projekt jag någonsin varit med om, säger Jan-Erik Strömberg, DST Systems. Det här är en bekräftelse på att det lönar sig att ha kul när man jobbar.
Colibri är en gyrostabiliserad kamerabaserad bild- och datainsamlingsenhet avsedd för mätning, kontroll, besiktning och övervakning. För att minska storlek och vikt från 25 kilo till bara ett kilo har konstruktörerna valt att börja om helt och hållet från grunden och ta fram nya lösningar ner i minsta detalj.
Remote Controlled Automatic Twistlock är ett fjärrstyrt containerlås för containrar som staplas på fartygsdäck. För att undvika lastförskjutningar och tappade containrar under sjötransporten förankras containrarna i varandra med hjälp av hörnlås. Dagens hörnlås måste öppnas manuellt, vilket är tidsödande och riskabelt.
BlueUSB är framtagen med tanke på att hjälpa rörelsehindrade i vardagen då många knappar och reglage för hemelektronik, t ex lampor och tv-apparater, ofta kan vara dumt placerade och svåra att manövrera. Den är även tänkt för industrin där kablar är dyra att installera, ofta är i vägen och orsakar både arbetsskador och produktionsstopp i form av brutna ledningar.


2008 års vinnare av Swedish Embedded Award fr v Håkan Johansson, Jonas Olsson, InformAsic, Dag Tryggö, Loxystems, Leif Åkesson, InformAsic, Jan-Erik Strömberg, David Steen, Magnus Sundstedt, DST Systems, Daniel Magnusson, Jonas Frisk, KTH, Campus Telge.

 

Comments are closed.