Conrad inleder samarbete med makerspace

Conrad har inlett ett samarbete med Fabriken @ STPLN- Stapelbädden i Malmö det största makerspacet i Skåne och det allra första i Sverige. Samarbetet bygger på att stödja fabriken med nya verktyg och material så att de kan utveckla sin verksamhet.


Fabriken @ STPLN- Stapelbädden, Foto: Firas Mukarker

Fabriken startade redan 2007, men då till en början utan fasta lokaler. Idag finns de på STPLN – stapelbädden i Malmö och makerspacet drar idag 2300 besökare per år. Verksamheten som drivs på ideell basis vill ge människor möjlighet att bygga, designa och utveckla sådant som inte går att köpa i en affär. Det kan handla om alltifrån att bygga om möbler, designa prototyper, skapa konstverk eller fixa små saker som underlättar i vardagen. Fabriken är ett makerspace med maskiner och verktyg för digital produktion, snickeri och elektronik. Verkstaden är tillgänglig för vem som helst som tycker om att bygga, skapa, designa och prototypa, men deras specialitet är prototyper, 3D-modellering, hantverk och produktionsbaserade workshops. Fabriken arbetar också med pedagogiska utvecklingsprojekt och workshops som riktar sig till hela familjen.
– Vi tycker att det arbete Fabriken gör är något väldigt bra och positivt för samhället, säger Andreas Malberg, marknadschef på Conrad. Vi vill stödja detta initiativ och vara med och bidra till att fler får möjlighet – ung som gammal att testa på hur roligt man kan ha med teknik. Den kreativitet och skaparlust som finns i Fabriken är något vi vill vara med och utveckla och säkerställa. Vi hoppas även genom detta samarbete kunna nå ut bättre till vår målgrupp de teknikintresserade entusiasterna de riktiga Tekkies i samhället!
Hur viktigt är då ett sådant här samarbete för Fabriken som drivs på ideell basis säger följande om det nya samarbetet:
– Samarbetet med Conrad känns värdefullt för oss, inte minst eftersom vi tillsammans hjälps åt att sprida makers-kulturen, säger Oyuki Matsumoto projektledare på Fabriken. Ett Makerspace handlar om att tillverka saker själv, men också om att experimentera, undersöka och uppfinna. Att man kan känna sig nöjd och glad när man ha hittat ett par perfekta sneakers i en butik vet alla, men färre vet hur tillfredställande det är att faktiskt tillverka saker själv. Och i en verkstad som vår kan alla lära sig att göra det; med enkla handverktyg eller avancerade digitalt styrda maskiner.
I samband med samarbetet med Fabriken kommer Conrad även inom kort lansera en ny sida där teknikentusiaster kan dela med sig av sina projekt och där man kan ansöka om att få stöd till sitt makerspace. Conrad vill på så sätt uppmuntra och möjliggöra för fler att bilda och öppna ett makerspace.
Ett makerspace är en öppen verkstad dit man kan komma för bygga, prototypa och utveckla sina idéer. Miljön uppmuntrar till delning av kunskap, verktyg och idéer. Denna trend har tagit ordentlig fart de senaste åren och började i storstäder runtom i världen. I Sverige hittar man dem i storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm, där de var först att etablera sig, men även på minde orter som Borås, Karlskrona och Skövde och norrut i landet som Umeå och Luleå.

Comments are closed.