Bygger labb för framtidens Internet

Acreo Swedish ICT och KTH samlar sina resurser och satsar 10 miljoner kronor på ett gemensamt laboratorium för optisk höghastighetskommunikation.

 

Mobilt bredband och fiberaccess har lett till en dramatisk ökning av trafik över Internet och nästan all information transporteras idag med ljussignaler genom optiska fibrer. Den snabba teknikutvecklingen har exempelvis sänkt kostnaden per överförd bit och varje fiber kan innehålla upp till hundra separata ljussignaler. Men nu sker ett spännande teknikskifte inom optisk transmission och det är orsaken till satsningen på Kista High Speed Transmission – ett gemensamt laboratoriium för experiment kring framtidens höghastighetskommunikation.

– Vi får med laboratoriets utrustning helt nya möjligheter till dataöverföringar i höga bithastigheter. 100 Gbit/s per våglängd finns redan kommersiellt, nästa steg är terabit, säger Gunnar Jacobsen, forskare på Acreo och adjungerad professor på KTH.

Satsningen möjliggörs dels av finansiering till ny utrustning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, dels genom att Acreos och KTHs befintliga laboratorier förs ihop till en gemensam enhet.

– Vår förhoppning är att Kista High Speed Transmission dels ska möjliggöra fler spännande och angelägna forskningsprojekt men också att KTHs forskning snabbare ska kunna appliceras i kommunikationssystemen, säger Mikael Östling, Dekan på KTH School of ICT.

KTH har läge varit framgångsrika i sin forskning kring lasrar för optisk transmission och Acreo är starka inom transmissionssystem. Genom att samla kompetens och utrustning byggs nu en internationellt intressant forsknings- och utvecklingsmiljö

– Kista High Speed Transmission är ännu ett utmärkt exempel på bra samarbete mellan universitet och forskningsinstitut. Laboratoriet kommer att generera många viktiga forskningsresultat framöver som – i förlängningen – bland annat bidrar till ett effektivare IInternet, säger Mårten Armgarth, vd på Acreo Swedish ICT.

Laboratoriet invigs den 19 december och finns i Electrumhuset i Kista. På sikt kommer laboratoriet att även att kunna nyttjas av företag och externa partners, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.