Blodtrycksmätning på nytt sätt

Hittills har det bara vara möjligt att mäta blodtryck på ett noggrant sätt med klumpiga blodtrycksmanschetter. Men med en ny referenskonstruktion från Maxim är det möjligt att skapa smidiga lösningar som möter klass II-kraven.

Referenskonstruktionen MAXREFDES220# från Maxim visar hur blodtrycksmätaren klan konstrueras. Den består av en integrerad optisk sensormodul (MAX30101 or MAX30102), en sensorhub (MAX32664D) och en sensoralgoritm. Det hela kan integreras i en mobiltelefon eller i ett armband.
Mätningen görs genom att användaren håller fingret mot enheten i 30-45 sekunder.
MAX30101 (med tre LED) och MAX30102 (två LED) är mätare för puls och syrehalt. De är kapslade i 14-pins kapslar i storleken 5.6 mm x 3.3 mm och kommunicerar med sensorhuben via I2C.

2 Responses to “Blodtrycksmätning på nytt sätt”

  1. Hej,
    Er artikel är lite missvisande då den påstår att man kan bygga en blodtrycksmätare när det egentligen är en mätare för puls och syremättnad.

  2. Hej Per

    Jag medger att jag kortade ner nyheten lite väl mycket. Men så här är det alltså:
    De sensorer som används är mycket riktigt framtagna för puls och syremättnad, men tillsammans med sensorhub och sensoralgoritm går de att använda för blodtrycksmätning. För att applikationen skall klara nödvändig noggrannhet för nivå 2 krävs kalibrering en gång i månaden, men det är ändå en imponerande precision för en såpass liten och enkel lösning.
    /göte