Billigare och strömsnålare Raspberry Pi-kort

Den nya Model A-versionen av datorkortet Raspberry Pi är speciellt avsedd för batteridrivna styrtillämpningar.

 

 

Kortet är utrustat med 256 Mbyte RAM och en enda USB-port. Till skillnad från den befintliga Model B saknas Ethernet-port. Förutom ett lägre pris innebär detta att nya Model A fått en lägre profil och drar betydligt mindre ström än Model B, vilket gör den lämpad för batteridrivna fjärrapplikationer, till exempel robotteknik och dataregistrering, eller för att skapa ett billigt mediacenter i hemmet. Kortet är även idealiskt för användning inom industriella styr- och automatiseringsapplikationer, vilka typiskt sett kräver färre kortbaserade funktioner vid utvecklingen.
Först ut med att tillverka och sälja Raspberry Pi Model A är elektronikdistributören RS Components.
– Lanseringen av Model A-kortet är en stor nyhet för alla som vill använda Raspberry Pi för att utveckla strömsnåla applikationer”, säger Glenn Jarret, Head of Product Marketing på RS. Det låga priset gör den ännu mer attraktiv för systemintegrerare och ökar tillgängligheten för alla som arbetar med en begränsad budget, exempelvis inom utbildningsväsendet.
Eben Upton på The Raspberry Pi Foundation tillägger:
– Vi är glada över att äntligen kunna göra Model A-kortet tillgängligt. Den lägre strömförbrukningen och den minskade höjden gör att det kommer att passa bra i många av de projekt folk bygger med sina Pi, och vi är nöjda över att kunna leverera en dator för det pris på 25 dollar som vi siktat på ända sedan grundandet av välgörenhetsorganisationen The Raspberry Pi Foundation. Raspberry Pi Model A kommer att börja levereras från våra leverantörer mycket snart, och kunderna kommer att ha kortet i handen från februari och framåt. Detta innebär att vi nu uppfyller vår ambition om att ge världen en 25-dollarsdator.

Comments are closed.