Årets innovatörer 2023

Priset som årets studentinnovatör vid Luleå tekniska universitet går till Adam Gustafsson som skapat det uppmärksammade appkonceptet ”Prosa” med stor potential att öka intresset för att läsa pappersböcker. Årets innovatör, kategori anställd, går till Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik för en innovation som ska lösa vindkraftverkens stora problem med isbildning.


Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet och Adam Gustafsson, vinnare av utmärkelsen Årets Innovatör

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället. Priset utses av en jury som bland annat består av representanter från universitetets innovationsstödsystem och delas ut av Nordeas Norrlandsstiftelse.

– De som får priset Årets innovatör är kreativa, nytänkande och entreprenöriella personer, säger projektledare Anna Marklund på Samverkans- och Innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet. De har tagit ett koncept från idé till tillämpning, tagit fram en ny tjänst, produkt eller process, alternativt bidragit till att lösa viktiga samhällsutmaningar.

Årets Innovatör – student 2022 går till Adam Gustafsson som med sitt nytänkande appkoncept Prosa bedöms ha stor potential att förändra spelplanen för läsning. Genom en användarcentrerad plattform som smidigt integrerar AI-språkmodeller med traditionella böcker, har Adam utvecklat ett koncept som direkt adresserar de utmaningar med minskad läsförmåga som det moderna samhället står inför. Prosa levererar en unik lösning genom att skapa spel som är skräddarsydda efter varje läsares intressen, vilket stimulerar motivationen och kan bidra till långsiktig ökning av läsförmåga och kreativitet. Prosa har möjlighet att påverka nästa generation läsare.

– Att bli utsedd till årets innovatör på Luleå tekniska universitet känns fantastiskt roligt och hedrande, samtidigt som det är svårt att smälta som en betydelsefull del av en omvälvande höst, säger Adam Gustafsson, som studerar digital tjänsteutveckling på distans vid Luleå tekniska universitet.

Årets innovatör – anställd 2022 ges till Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet som har tagit fram en lösning på vindkraftverkens stora problem med isbildning. Genom att kombinera kamera, AI och väderdata har han inte bara effektivt detekterat isbildning på vindkraftbladen, utan också väsentligt förbättrat prediktionen. Med upp till tio procent ökad effektivitet under vintermånaderna erbjuder Johans innovation en enkel och tillämpbar metod att öka produktionen av grön energi i kalla klimat. Johan Casselgrens forskning banar väg för grön energi i kalla klimat vilket positionerar honom och Luleå tekniska universitet som en ledande kraft inom hållbar teknologi.

– Det är jättekul att bli uppmärksammad, säger Johan Casselgren. Jag har jobbat på Luleå tekniska universitet i 18 år mer eller mindre och att bli prisad för det arbetet man gör efter den tiden är ju ett kvitto på att man fortfarande bidrar. Ibland är det bra att stanna upp och fundera på vad man åstadkommer och inse att det faktiskt är en del. Det är väldigt hedrande att flera har tänkt på mig och nominerat mig till det här priset.

Comments are closed.