Årets innovationstalanger

Hållbarhet, mångfald och nytänkande har varit en röd tråd för årets innovationstalanger. Utmärkelsen delades ut på Veckans Affärers Framtidsdag den 1 december.

Syftet med Innovationstalangerna är att lyfta fram Sverige som innovationsland och uppdatera bilden av samtidens innovatör. Initiativtagare är Sveriges innovationsmyndighet Vinnova i samarbete med Veckans Affärer.

Vinnare Innovationstalangerna 2015
Årets Innovationstalang – Mehrdad Mahdjoubi – Orbital Systems
Årets Utmanare – Roken Cilgin – Lernia
Årets Stjärnskott – Nima Marefat –DigiExam
Årets Innovationsängel – Jennie Ekbeck – Umeå BioTec Incubator
Årets Innovationsmiljö – Epicenter

Det övergripande priset Årets Innovationstalang går till Mehrdad Mahdjoubi som med sitt driv, kunskap och engagemang har utvecklat en innovation som revolutionerar sättet vi duschar och använder vatten på idag. Hans företag har utvecklat en femlitersdusch som både renar och sparar vatten samt minskar energiförbrukningen.
Årets stjärnskott tilldelades Nima Marefat som har fått ett stort genombrott med sitt arbete för att spara onödigt papper vid provskrivningar och att lösgöra tid för lärarna som kan läggas på individbaserad utbildning.
Årets utmanare, Roken Cilgin, har utmanat en hel bransch med sitt sätt att se på möjligheterna med mångfald och integration vid rekryteringsprocesser.
Jennie Ekbeck, årets innovationsängel, har på sina 3,5 år på Umeå BioTec Incubator möjliggjort för forskare att komma närmare näringslivet vilket har gjort en betydande skillnad för Sveriges Life Science-forskning.

Epicenter i Stockholm, vinnaren av årets innovationsmiljö, har skapat en plats där nya idéer utvecklas genom ett helt nytt sätt att bygga en innovativ mötesplats där stora bolag möter mindre uppstartsbolag och jobbar aktivt med kunskapsutbyte och föreläsningar.

Juryn bestod av:
H.K.H. Prins Daniel
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister
Anders Slettengren, vd Industrifonden
Sara Öhrvall, Co-Founder, Senior Advisor, Mindmill Network
Mernosh Saatchi, vd och Grundare Humblestorm
Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen
Ulf Skarin, Creative Director Veckans Affärer
Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova

Comments are closed.