Årets Chalmershinder mäter hästens hastighet

Gothenburg Horse Show och Chalmers tekniska högskola samarbetar för fjärde året i rad för att öka kunskapen om hur hästar tar sig över ett hinder. I år mäter det smarta hindret hästens hastighet – något som aldrig tidigare har gjorts.


Årets Chalmershinder mäter hästens hastighet med hjälp av radar som ursprungligen tagits fram för bilar.

Gruppen av Chalmersstudenter använder sig i år av toppmodern radarutrustning, som ursprungligen utvecklats för självkörande fordon och nu kommer väl till pass för att mäta hästens hastighet fram emot, över och efter hindret.
– Det är ett konkret exempel på hur vi återanvänder vår forskning och kan applicera den på många olika områden, säger Magnus Karlsteen, ansvarig för Chalmers hästsportsatsning.
Precis som tidigare år kommer publiken att kunna ta del av mätresultaten direkt via jumbotronen på arenan. Men en nyhet för i år är att tävlingsryttarna bjuds in till Chalmers monter, som detta år är förlagd i direkt anslutning till arenan. Där kan de gå igenom sin hästs unika resultat tillsammans med en expert ur hindergruppen.
– Det fina med att ha montern i Scandinaviums foajé är att både ge ryttarna en gyllene möjlighet att fördjupa sig i hur just deras häst rör sig och hur de kan förbättra träningen, men också att ge publiken ett tillfälle att få närkontakt med sina idoler.
Projektet Chalmershindret drivs av Chalmersstudenter som utnyttjar sin kunskap för att bygga världsunika mätsystem med fokus på hästens välfärd, välmående och välbefinnande. Många av studenterna lockas av att kunna kombinera sitt hästintresse med sina studier.
– Det är en möjlighet man får när man pluggar på Chalmers, att man kan kombinera sitt intresse med studierna.
Informationen från årets hindermätningar fogas samman med mätningarna från tidigare år. Målet är att Chalmersstudenternas analyser av hästarnas rörelsemönster ska resultera i en mer hållbar tränings-, tävlings och uppfödningsmiljö inom hästindustrin.
– Samarbetet med Chalmers är en del i Gothenburg Horse Shows arbete med att stödja utveckling! Ridsporten har fått nya fakta som stöd i arbetet med träning och tävling, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Comments are closed.