Är vi ensamma?

Idag och tre dagar framåt finns omkring 160 radioastronomer från 23 länder samlade i Stockholm för att diskutera framtida forskning om universum med radioteleskopet Square Kilometre Array (SKA). När SKA är färdigbyggt och på plats i Sydafrika och Australien blir det med råge världens största radioteleskop och när det kommer till att studera universum är SKA enligt astronomerna unikt – och en del av en ny tid för forskning om bland annat liv i universum.

Antennerna i SKA kan komma att se ut så här
Bild: SKA Organisation

Astronomerna planerar för ett gigantiskt radioteleskop som är tillräckligt kraftfullt för att bevittna planeter, galaxer och svarta hål som föds – men också kraftfulla teknologiska civilisationer, om de finns.

– SKA är det första stora observatoriet där vi redan från ritbordet, åratal i förväg, planerat fascinerande observationer såsom att mäta upp fenomen som radioblixtar från avlägsna stjärnexplosioner – kanske till och med tecken på eventuella utomjordiska civilisationer, säger Robert Braun, vetenskaplig projektledare för SKA.

Jätteprojektet – ett globalt samarbete mellan 10 länder där även Sverige ingår – är just nu inne på sin konstruktionsfas. År 2018 börjar bygget med att placera hundratals antenner i ökenlandskap i Sydafrika och i Australien.

– Målen för SKA är inte bara spännande och inspirerande de är också extremt högt ställda och kräver att vi förbereder oss väl. Nu i Stockholm bildar vi forskarteamen som ska se till att våra visioner också blir verklighet, säger Robert Braun.

På konferensen dagordning finns några av vår tids största frågor: Hade Einstein rätt om gravitationen? Hur såg universum ut då de allra första stjärnorna tändes? Hur byggs galaxer som Vintergatan? Vad är den mörka energin som gör att universum expanderar allt snabbare? Kan vi se hur nya planeter bildas runt andra stjärnor? Och – kanske mest eggande av allt – är vi ensamma?

Värdar för konferensen är Stockholms universitet, Onsala rymdobservatorium och Chalmers tekniska högskola, samt SKA-organisationen. Konferensen äger rum i Wenner-Gren centrum.

Om SKA
Projektet Square Kilometre Array (SKA) är ett internationellt samarbete för att bygga världens största radioteleskop. Det leds av SKA-organisationen med säte vid Jodrell Bank-observatoriet i Storbritannien. SKA kommer att genomföra forskning som kommer att omvandla vår förståelse för universum och fysikens fundamentala lagar, det kommer att bevaka himlen i aldrig tidigare skådad detalj, och kommer att kunna kartlägga den hundratals gånger snabbare än någon anläggning som finns idag.

SKA är inget enskilt teleskop. Istället är det en samling av teleskop, eller antenner, som placeras ut över långa avstånd i uppställningar eller antennmattor. SKA ska byggas i två etapper: Fas 1 (som kallas SKA1) i Sydafrika och Australien, och fas 2 (SKA2) som expanderar in i andra afrikanska länder samtidigt som också den australiska delen utökas.

Organisationen har stöd av 10 medlemsländer – Australien, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige och Sydafrika. Den har fört samman några av världens bästa forskare, ingenjörer och policymakare, samt fler än 100 företag och forskningsinstitut från 20 länder för att konstruera och utveckla teleskopet. SKA ska börja byggas 2018 och de första vetenskapliga observationerna väntas 2020.

Sverige representeras i SKA-organisationen av Onsala rymdobservatorium, den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Onsala rymdobservatorium drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet och har Institutionen för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola som värdinstitution.

Comments are closed.