Acreo löser inomhustäckning

Acreo Swedish ICT har fått stöd av Vinnova för att lösa problemet med utebliven inomhustäckning i energieffektiva byggnader. Tusentals hushåll i Sverige är drabbade och i takt med den ökade bebyggelsen av energieffektiva hus förväntas den siffran stiga till hundratusentals år 2025.

 

Moderna och välisolerade hus med energieffektiva fönster påverkar inomhustäckningen för mobiltelefoni och Internetuppkoppling så pass att den kraftigt försämras, eller i värsta fall uteblir. Nu ska problemet lösas och Acreo Swedish ICT har tillsammans med nio partners fått 5,4 miljoner kronor av Vinnova för att driva projektet.
– Det är ett samhällsproblem och det bara växer, säger Dr. Mikhail Popov, initiativtagare och projektkoordinator på Acreo Swedish ICT. Speciellt i Norden där vi bygger så välisolerade hus. Utöver det faktum att man som värst inte kan ringa 112 eller ta emot samtal inomhus, resulterar det att man på vintertid slösar energi då man måste öppna fönster eller balkongdörr för att få täckning. Detta går emot själva grundidén med energieffektiva boenden.
Genom att kombinera innovativa tekniska lösningar och affärsmodeller är målet med projektet att finna en kostnadseffektiv lösning, en sådan som bara kan uppnås om man inkluderar alla aktörer – från byggföretag och IT-leverantörer till boende.
– Allmännyttan är beredd att bygga 75 000 nya energieffektiva lägenheter till 2020, därför måste vi lösa utmaningen med dålig inomhusteckning nu, säger Per Holm, expert IT och energi på SABO. Vi måste ha operatörsoberoende kostnadseffektiva lösningar, annars kommer det inte att fungera. Jag har gott hopp om att vi får det när projektet är klart.
I mars 2016 börjat pilottesterna i verkliga hushåll. Cirka sex hus med olika tekniska förutsättningar (t ex olika byggmaterial och byggteknik) får då testa inomhustäckning med olika tekniska lösningar. Projektet pågår fram till juni 2017 och leds av Acreo Swedish ICT. Övriga partners är SP, ReWiCom, Ericsson, Skanska, JM, SABO, SKB, eCentret and Stockholms Stad.
– Utmaningen är inte bara att uppnå full mobiltäckning i nya hus, utan att ta fram ett fungerande eko-system för framtiden, säger Dr. Mikhail Popov. Det finns några enskilda lösningar på marknaden idag, men för att lösa problemet till hundra procent måste vi ta ett större grepp och se till helheten.

Comments are closed.