ABB tar hem norsk HVDC-order

ABB har fått en order från Statoil värd 270 miljoner dollar. Drivsystem till kompressorer, kraftanslutning från land och automationssystem ska öka produktionen och sänka utsläppen av växthusgaser vid gasplattformen Troll A i Nordsjön. Leveranser sker från ABB i Ludvika och Karlskrona.

ABB har fått en order värd runt 270 miljoner dollar från Statoil på leverans av elektriska drivsystem för två nya kompressorer som ska öka produktionskapaciteten och förlänga livslängden på världens största naturgasplattform i Nordsjön.

Den betongbyggda djuphavsplattformen Troll A ligger 70 kilometer utanför Norges västkust och är den högsta konstruktionen i världen som någonsin flyttats av människan. Allteftersom naturgas utvinns faller trycket i gasfältet och produktionen sjunker. ABB ska tillhandahålla ren och energieffektiv elkraft till utrustning som ska öka plattformens produktionskapacitet.

Projektet omfattar två kompressordrivsystem, vart och ett bestående av en 50 megawatt/66 kilovolt högspänningsmotor, som ska bidra till att öka flödet i gasledningen. ABB ska också leverera två högspänningssystem för likströmsöverföring (HVDC), inklusive HVDC-omriktare och sjökabel som ska leverera tillförlitlig elkraft från land till offshoreutrustningen.

HVDC-omriktarna kommer från ABB i Ludvika och sjökabeln från ABB i Karlskrona.

2005 invigde Statoil den första HVDC-länken som anslöt Troll A till omriktarstationen på land i samband med den första delen av kompressorprojektet. Det här är ABB:s sjätte order på sin teknik ”HVDC Light” för offshoretillämpningar. Det visar enligt ABB att tekniken är kraftfull och motståndskraftig mot de hårda påfrestningarna i marin miljö.

Utöver anslutningar av elkraft från land används HVDC Light för att ansluta avlägsna havsbaserade vindkraftparker till elnätet i land, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.