ABB stödjer Northvolt med 95 MSEK

Northvolts planer på att bygga Europas största fabrik för litiumjonbatterier i Sverige tar nu ett stort steg framåt: ABB och Northvolt har undertecknat ett Memorandum of Understanding . ABB Technology Ventures skjuter till 95 MSEK i den initiala projektfasen.

ABB_Northvolt

På bilden ovan ser vi Johan Söderström, vd för ABB Sverige, Peter Carlsson, vd för Northvolt och ABBs koncernchef Ulrich Spiesshofer. Foto: Jonas Billberg.

Företagen kommer att nära samarbeta kring utveckling av batterilösningar och FOU-aktiviteter inom områden som produktionsplattform, cell- och moduldesign och batteriprestanda. Företagen avser att ha ett nära samarbete vad gäller utvecklingen av batterilösningar för både mobila och stationära tillämpningar, inklusive potentiella inköp av batterier.

– Världen går snabbt mot elektrifiering. Vi vill möjliggöra denna övergång genom att bygga den största och modernaste fabriken för litiumjonbatterier i Europa och producera världens grönaste batterier. ABB ligger i framkanten av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktig leverantör och investerare, säger Peter Carlsson, VD för Northvolt.

– Vi ser en stor potential i samarbetet med Northvolt för att utveckla miljöanpassade lösningar för energibolag, industri samt infrastruktur och transport. Detta är en verklig milstolpe för oss och våra kunder i vår strävan efter ett samhälle fritt från fossila bränslen, i synnerhet här i Sverige, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.
Enligt Dagens industri uppger Northvolts vd, Peter Carlsson, att det inte är klart om batterifabriken skall ligga i Västerås eller Skellefteå, men att man räknar med att tillkännage ett beslut under oktober.

Comments are closed.