75 procent billigare VNA

Anritsus nya familj VNA (vector network analyzer) kostar bara en fjärdedel av vad traditionella vektor-nätverksanalysatorer med motsvarande data kostar. Hemligheten ligger i en koncentration på enbart basfunktioner och yttre ”touch”-display, tangentbord och mus.

– Det här vänder upp och ned på hela marknaden. Shockline är en helt ny typ av VNA som vänder sig till dem som söker en VNA med goda mätdata men som inte kräver och vill betala för alla de finesser som finns i våra ”tyngre” instrument. Shockline vänder sig till en bred marknad, säger Jonathan Borrill , marknadschef för Anritsu EMEA Ltd.
Shockline är typiskt avsett för test av passiva komponenter som kablar, kontakter, filter och antenner inom ett brett fält av konstruktion, tillverkning och utbildning. Instrumenten kan prestera ”single-ended” och ”mixed-mode” S-parametermätningar som typiskt krävs vid produktionstest av passiva komponenter för frekvenser upp till 40 GHz. Instrumenten kan också användas för att karakterisera förluster i komplexa system. Fel i bredbandig utrustning kan snabbt hittas genom att titta i tidsdomänen och som option använda tids-grindning.
Shockline VNA är byggd i en 2 enheter (2U) hög 19” rack-låda.
– Till skillnad från PXI-moduler och andra uppdelade lösningar på marknaden sker all signalbehandling i denna låda och man behöver inte någon yttre dator – endast bildskärm med ”tuch”-funktion, tangentbord och mus, betonar Jonathan Borrill.
Shockline finns att få med 2 eller 4 kanaler, för olika frekvensområden. Den billigaste, MS46322A, kostar 10 000 euro. Den har frekvensområdet 1 MHz till 4 GHz, >100 dB dynamiskt område och 220 µs/punkt sveptid. MS46322A-familjen finns i sex modeller för frekvenser upp till 40 GHz.
Modellerna MS46522A (2-kanal) och MS46524A (4-kanal) är snabbare, med 70 respektive 77 µs/punkt och har >110 dB dynamiskt område.
Samtliga instrument i Shockline-familjen uppvisar mer än 42 dB direktivitet. Instrumenten tar emot SCPI-kommandon och har stöd för drivrutiner för att dra nytta av flertalet programmeringsmiljöer.
Schockline premiärvisas idag på International Microwave Symposium (IMS 2014) i Tampa, Florida.

Comments are closed.