Annons

70 år av S-parametrar

S-parametrar infördes för 70 år sedan, år 1945. Ett sätt att fira detta vore att lära sig att verkligen använda S-parametrar på riktigt. Och varför inte av Eric Bogatin, en av de ledande experterna som lär ut S-parametrar som en odelad beståndsdel i signalintegritet.

 

Av tradition har S-parametrar mest använts av ingenjörer för RF eller analog design, men allt eftersom hastigheten ökar i digitala system, möts de två världarna här.
– S-parametrar har blivit den faktiska standarden för att karakterisera elektriska egenskaper hos förbindelsekopplingar, men ändå har 99 procent av ingenjörerna egentligen ingen aning om vad de betyder, förklarar Eric Bogatin.
I juni kommer Eric Bogatin att vara i Köpenhamn för att utöka gruppen om 1 procent. Den grupp som verkligen förstår hur S-parametrar ska användas för att lösa dagliga designproblem.
– Det här är vårt – kanske nördiga – sätt att fira Vitold Belevitchs uppfinning: S-parametrarna för 70 år sedan,” förklarar Rolf Ostergaard från EE-Training.
Under kursen den 8–9 juni kan ingenjörer lära sig detta direkt av Eric Bogatin i Köpenhamn, Danmark. Det är första gången i Norden och är en av de första kurser som Eric Bogatin håller, efter att det i flera år inte funnits någon allmän utbildning.
Kursen kommer att ge deltagarna en snabbstart med färdigheter att upptäcka alla dolda hemligheter som finns i S-parameter-informationen. Eric Bogatin undanröjer den komplicerade matematiken för att blottlägga de väsentliga principerna. Det är som att öppna locket till en svart låda och utröna hur man gräver fram den rikedom av datainformation som finns där.
Medan S-parametrar traditionellt handlar om hur sinusvågor samverkar med en förbindelsekoppling utvidgas denna grundläggande formalism till att omfatta tidsdomänen och såväl enkelsidiga kopplingar och differentialkopplingar som från mätningar och simuleringar.
Även många konsistenstester som alla bör utföra på alla S-parametrar omfattas. Som alltid är det bra att dubbelkontrollera hur rimliga resultaten är.
Eric Bogatin är författaren till boken Signal and Power Integrity – Simplified. Idag driver han Teledyne LeCroy Signal Integrity Academy och han är adjungerad professor vid University of Colorado – Boulder.

Comments are closed.