3D-bord redo för nya marknader

Interactive Institute Swedish ICT har vidareutvecklat och industrialiserat sitt uppmärksammade virtuella obduktionsbord till nya användningsområden och knoppar nu av verksamheten i det nystartade företaget Interspektral.

Det virtuella obduktionsbordet har gjort internationell succé inom sjukvård och medicinsk utbildning. Under produktnamnet Inside Explorer har tekniken vidareutvecklats för andra användningsområden och marknader, det är nu möjligt att visualisera vad som helst som 3D-scannats – från mumier till meteoriter. Genom det nystartade företaget Interspectral tar nu Interactive Institutes medarbetare det sista steget ut på marknaden för att fortsätta bygga på succén.

– Vi är oerhört nöjda med vår senaste avknoppning – ett konkret bidrag som visar att vår forskningsexcellens bygger framtidens svenska industrier, säger Interactive Institute Swedish ICT:s vd Anette Novak.

Visualiseringsverktyget Inside Explorer – sprungen ur samarbetet mellan Interactive Institute Swedish ICT, CMIV och Visualiseringscenter C i Norrköping – gör det idag möjligt för forskare och besökare på museer, science centers och andra utbildningsmiljöer att virtuellt utforska objekt som 3D-scannats med hjälp av röntgen och andra teknologier.

Inside Explorer har redan nått ut i världen. Bland kunderna finns internationellt erkända institutioner som British Museum, Natural History Museum i London, The Field Museum i Chicago och Singapore Science Center. Projektet har skapat stor uppmärksamhet i internationell media

Marknaden för 3D-digitaliseringstjänster är på stark tillväxt, så det nya, Norrköpingsbaserade, avknoppningsföretaget räknar med expansion. Nya, bättre och billigare scanningsteknologier, visualiseringsteknologi och 3D-skrivare skapar stora möjligheter för en mängd branscher, allt från traditionell industri till utbildning, forskning och digitalt kulturarv:

– Den senaste tidens utveckling inom 3D-digitalisering har skapat ett enormt intresse från världens museer, de ser stora möjligheter att göra sina samlingar tillgängliga digitalt. Här tror vi att Interspectral kan spela en betydande roll, säger Thomas Rydell, vd för bolaget

– Just nu ligger vårt fokus på museer och utbildningsmiljöer, men vi kommer inom kort att introducera nya produkter som är anpassade för andra marknader som också visar starkt intresse. För Interactive Institute Swedish ICT och Visualiseringscenter C är avknoppningen ett konkret bevis på att den gemensamma satsningen på visualisering i Norrköping är framgångsrik, säger Thomas Rydell.

– Att koncentrera spetskompetens och kreativa krafter på en plats är en viktig ingrediens bakom lyckade innovationer. Jag är övertygad om att Norrköpingsklustret kommer att leverera fler framgångssagor framöver, säger Anette Novak.

Comments are closed.