Annons

30 år med Opera

Det elektromagnetiska simuleringsverktyget Opera fyller 30 år i år. Verktyget togs från början fram för att konstruera magneter till partikelacceleratorer, men används idag inom ett brett fält.

Det hela började inom forskningsvärlden för högenergi och partikelfysik. De höga kostnaderna för att ta fram prototyper gjorde att man behövde ett simuleringsverktyg som var tillräckligt exakt. Men verktyget visade sig snabbt användbart inom en rad andra områden och tillverkarna tvingades att modifiera användargränssnitt och användarvänlighet för att passa en större grupp av användare.
– När vi startade utvecklingsarbetet var det simuleringshastigheten som var i särklass viktigast, säger Chris Riley som var den femte anställde hos Vector Fields. Och trots att vi idag har tillgång till en magnitud högre datorprestanda är fortfarande hastigheten kritisk. Problemen har ökat i komplexitet i samma takt som datorprestanda har ökat.
– Men användarna kräver idag också funktioner som 3D-modellering och intelligent optimering. Det spelar ingen roll om de konstruerar ett magnetsystem för många miljoner dollar eller en aktuator för 20 dollar. Alla vill kunna optimera sin konstruktion maximalt.

Comments are closed.