2D-kamera med djupseende

Intel presenterade under CES första dag hur företaget tillsammans med andra företag kommer att ge människoliknande sinnen till Intel-baserade enheter genom en helt ny familj av hård- och mjukvarubaserade produkter under namnet Intel RealSense. Syftet med Intel RealSense är att göra samspelet mellan användare och teknik enklare, mer naturlig och mer fängslande.

Intel RealSense-3D-kameran är en av de första produkterna i den nya familjen och samtidigt världens första 2D-kameramodul med 3D-djupsavkänning som hjälper enheter att få djupseende likt det mänskliga ögat.
Chefen för Intels Perceptual Computing Group, Mooly Eden, berättade att Intels vision med RealSense-tekniken är att göra det möjligt för framtidens enheter att förstå och lära sig av oss användare så att vi inte ska behöva lära oss nya språk, tekniker eller kommandon för att få enheterna att göra det vi vill. Genom att utrusta enheterna med tekniker som bättre kan imitera mänskliga sinnen så kommer våra upplevelser såsom att lära oss, kommunicera eller spela spel att förändras samtidigt som helt nya upplevelser blir möjliga, sade Eden.
Under presskonferensen på CES 2014 berättade Eden om samarbeten med 3D Systems, Autodesk, DreamWorks, Metaio, Microsoft Skype and Lync Scholastic, Tencent och fler. Han introducerade dessutom nästa generation av Nuance Dragon Assistant.

Enheter som kan se som människor
Den första Intel RealSense-2D-kameran är utrustad med sensor för djupseende och en kamera med full HD-upplösning (1080p). Den klarar av att läsa av fingerrörelser vilket möjliggör mycket exakt igenkänning av gester och avläsning av ansiktsdrag för att förstå både rörelser och känslor. Kameran kan dessutom känna igen vad som är förgrund och bakgrund vilket möjliggör styrning, förbättrad interaktiv augmented reality samt 3D-skanning av föremål och mycket mer.
Intel RealSense-3D-kameran kommer att byggas in i en mängd olika Intel-baserade enheter såsom 2-i-1-enheter, surfplattor, Ultrabooks, bärbara datorer och all-in-one-enheter (AIO). System med den nya kameran kommer att finnas tillgängliga under andra halvan av 2014 från Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo och NEC. Intel visade under presskonferensen upp sju olika enheter med den integrerade kameran från Dell, Lenovo och Asus.
För att visa möjligheterna med Intel RealSense-kameran och videosamtal har Intel och Microsoft samarbetat för att leverera ännu mer engagerande videosamtal med Skype och Lync. 3D-kameran kommer att göra det möjligt att styra eller helt ta bort bakgrunden under ett videosamtal och bara visa personen och inte det som finns bakom. Funktionen gör att användare får fler valmöjligheter att till exempel ändra bakgrunden eller ta bort den helt och hållet för att exempelvis dela en presentation, visa en film eller en sportsändning.
Intel förväntar sig att styrning med gester, rösten eller touchteknik kommer att uppmuntra barn att bli mer aktiva deltagare i spel med syfte att undervisa. För att understryka detta presenterade Eden ett samarbete med Scholastic där två av företagets mest kända spel, Clifford the Big Red Dog och I SPY, kommer att ligga till grund för nya interaktiva upplevelser.
Eden berättade vidare om andra företag som Intel samarbetar med för att förbättra upplevelsen för underhållande lärande och för spel. Dessa omfattade DreamWorks Animation och 3D Systems, som berättade om ett samarbete med syfte att göra 3D-skanning och -utskrifter brett tillgängliga.

Comments are closed.