Annons

29,5 miljoner till dataanalys

KK-stiftelsen satsar 29,5 miljoner kronor över fem år på SICS Swedish ICT:s forskning inom storskalig dataanalys. Projektet bedöms ha stor potential för svensk industri.

Att utvinna information från data har fått allt större betydelse för att behålla försprånget hos svensk industri. Särskilt tydligt är det i de dataintensiva sektorer där Sverige har mycket av sin viktigaste industri: Telekom, media, process och transport.
– Det här är mycket viktigt för såväl Ericsson som för Sverige, säger Ulf Wahlberg, VP, Industry and Research Relations, Group Function Technology, Ericsson. Utveckling av tekniken på dataanalysområdet tillsammans med utvecklingen av de digitala nätverken kommer att skapa helt nya förutsättningar för framtida produkter och tjänster.
Idag pågår mycket datainsamling och det finns en stor beredskap att ta vara på insamlade data, men själva analysdelen utgör en flaskhals. Dataanalys av mycket stora datamängder sker med hjälp av maskininlärning, vilket är ett sätt att bygga modeller från data. För att kunna dra slutsatser gör man en modell av de aspekter av verkligheten som man är intresserad av.
– Nu kan vi få gå så djupt i grundläggande forskning att analysmetoderna kan ta ett rejält steg framåt, säger Seif Haridi, forskningsledare på SICS Swedish ICT.
Anslaget ingår i KK-stiftelsens satsning på starka distribuerade forskningsmiljöer (SIDUS). SICS Swedish ICT bedöms vara den starkaste forskningsmiljön inom dataanalysområdet.
I konsortiet ingår Högskolorna i Skövde och Halmstad

Comments are closed.