27 mm räcker för 1 GHz-dator

Från Octavo Systems kommer en 27 x 27 mm stor datormodul i SiP-teknik. Modulen innehåller ARM-processor, 1 Gbyte DRAM, 16 Gbyte flashminne och alla de över 100 passiva komponenter som behövs i en datorkonstruktion.

OSD335x-modulen är BGA-kapslad och har 400 anslutningar. Den är baserad på en 1 GHz Sitara AM335x-processor från Texas Instruments (ARM Cortex-A8). Modulen har också upp till 1 Gbyte DDR3-RAM, 4 kbyte EEPROM, upp till 16 Gbyte eMMC-flashminne, MEMS-oscillator och dubbla spänningsomvandlare.
– Det stora flashminnet, den inbyggda oscillatorn och spänningsomvandlarna gör OSD335x till en komplett dator, säger Gene Franz, CTO för Octavo Systems. Modulen innehåller allt som behövs för en kraftfull Linux-dator. Matningsspänning och ett par motstånd räcker för att komma igång.
Modulen är i första hand avsedd att förenkla konstruktionen av embeddedsystem, men den är också bara hälften så stor som motsvarande diskreta konstruktion. Det går alltså att bygga mycket små konstruktioner baserade på modulen.
Den första modulen i serien kommer att ha 512 Mbyte DRAM och 4 Gbyte eMMC-minne. Den kommer att levereras i både kommersiellt och industriellt temperaturområde. Tanken är också att priset skall vara rimligt.
– Vi räknar med ett pris som motsvarar kostnaden att bygga ett likadant system med diskreta komponenter, säger Greg Sheridan, marknadschef för Octavo Systems. Målet är att det inte skall finnas någon anledning att bygga diskreta lösningar igen.

Comments are closed.