2007/20 – Ledare – Julklapparna blir bra nog

Det är söndag morgon och jag sitter i ett hotellrum i Santa Barbara, Kalifornien. Morgontidningen är mest ett omslag runt en massiv bunt av direktreklam. Majoriteten av reklamen handlar om elektronik och utbudet är ungefär detsamma som hemma i Sverige: Platta TV-apparater, GPS, bärbara datorer och kameror verkar få sin givna plats i julklappssäckarna. Hur man nu skall få ner en 60-tums TV i en säck?

Att konsumentelektronik dominerar elektronikindustrin är ingen nyhet. Så har det varit i flera år och dominansen ökar hela tiden. Men det är också intressant att se hur olika typer av konsumentprodukter förändras och hur utvecklingen ibland tar andra vägar än vad tillverkarna förväntar sig. När grundtekniken är bra nog flyttas fokus till något annat.

mp3

Ett bra exempel på det är HiFi-industrin. På sjuttio- och åttiotalet var HiFi en folkrörelse och diskussioner om transientintermodulationsdistorsion och förstärkaråterkoppling intresserade förbluffande många. CD-skivan ansågs ha otillräcklig dynamik och många såg nya standarder som SACD och förbättrad ljudkvalitet som den självklara utvecklingen.

Och så kom MP3-spelarna och vände upp och ned på alltsammans. Plötsligt var portabilitet den stora "grejen" och ljudkvaliteten klassades som "good enough". Det fanns fortfarande ett antal HiFi-intresserade, men inte många nog för att spela någon större roll. Kompaktanläggningar och MP3-spelare blev de stora volymprodukterna.

På kamerasidan har vi sett samma sak hända ett par gånger. På den gamla filmbaserade tiden nådde systemkamerorna tidigt en "good enough"-nivå. En bra kamera från sjuttiotalet var en bra kamera tills den slets ut. Bland enklare kameror var väl autofokus den sista stora nyheter på åttiotalet.

Digitalkamerorna har haft en desto snabbare utveckling. Men också där börjar utvecklingen plana ut. Sensorerna är snart så högupplösande att optiken sätter gränsen. Vi ser inte längre problem som långa starttider och fördröjning mellan bilder. Kamerorna börjar åter bli "good enough".

Datorerna blir mindre

Samma sak kommer rimligen att hända på datorsidan. Där har utvecklingen i flera år gått från stationära till portabla datorer. Samtidigt har tillverkarnas fokus hela tiden legat på ökade prestanda i stället för mindre vikt. Det var faktiskt lättare att hitta en dator runt ett kilo för fem år sedan än vad det är idag.

Mycket hänger förstås ihop med att operativsystemet har blivit mycket större och krävande. Microsoft Vista är väl skräckexemplet, med krav på en gigabyte RAM bara för operativsystemet. Också företagets ordbehandlare och kalkylprogram har nått förfärande proportioner.

Samtidigt vet väl de flesta att man kan nå tillräckliga prestanda med betydligt mindre resurser. En avancerad, datorlik telefon klarar jobbet, trots att processorn klockas med en tredjedel av hastigheten, bara har en kärna och en bråkdel så stort minne.

Det ligger nära till hands att dra en parallell med HiFi-industrin. Plötsligt slutar konsumenterna att intressera sig för prestanda. I stället är det storlek, vikt och strömförbrukning som värderas. Och tillverkarna tvingas snabbt att ändra fokus.

Snabba förändringar

Och vad vill jag då nå med det här resonemanget? Framför allt att det är farligt att extrapolera kurvor. Det duger att se i backspegeln så länge vägen är rak, men inte när det svänger. Och konsumentmarknaden svänger snabbt.

Se bara på dataspelsmarknaden! För några år sedan lyckades Sony i stort sett tränga ut Nintendo från marknaden, delvis därför att Nintendo klantade sig, men framför allt för att Sonys speldatorer var snabbare och bättre.

Men när Sony lanserade sin senaste "ännu snabbare och ännu kraftfullare" speldator gick Nintendo en annan väg. De hade satsat på en ny typ av interaktiva spel och handenheter med accelerometrar, men också på mycket små bärbara spel med lång batterilivslängd. Idag har Nintendo ett större börsvärde än Sony.

Gå till mässan

Det gäller alltså att hänga med och det finns gott om sätt att göra det. Tidningar och Internet är självklarheter, men det är också viktigt att diskutera med likasinnade. Ett bra forum för det finns på mässan Elektronik/EP08 i januari. En dag på mässan kan vara väl investerad tid!

Och innan dess – ha en god jul och ett gott nytt år.

Comments are closed.