20 gånger så effektivt som klass D

Det engelska företaget Audium Semiconductor har utvecklat ett 100 W audioförstärkar-chip som kan spänningsmatas under 10 månader, 3 timmar per dag, från fyra 1,5 V batterier.

Hemligheten ligger i att förstärkaren har mycket högre verkningsgrad vid låga lyssningsvolymer än klass D-förstärkare, som hittills ansetts som effektivast i audiosammanhang.
Vid 20 mW uteffekt, dubbelt så starkt som trafikbrus om förstärkaren matar en högtalare med 90 dB/W/m verkningsgrad, behöver kraftkällan bara leverera ca 50 mW. Det skall jämföras med ca 1 W för en 100 W klass D-förstärkare. Vid låg lyssningsvolym, 3 mW, drar förstärkaren bara 20 mW där klass D-förstärkaren fortfarande kräver 1 W matningseffekt.
Principen bygger på att slutsteget matas med två spänningar: 1,5 V och en spänning som dynamiskt höjs med en DC/DC-omvandlare.
Huw Davies vill inte avslöja detaljerna, som är patentskyddade.
Uppenbarligen handlar det om någon form av kombination av dynamiskt varierande matningsspänning och switchning med varierande frekvens, alltså inte en traditionell pulsbreddsmodulering som i klass D, men med varierande matningsspänning, som i klass H.
Kretsarna, med beteckningen AS1001, tillverkas av TSMC i en högvolts CMOS-process.

 

Comments are closed.