1 Mbit FRAM i liten kapsel

Fujitsu Semiconductor meddelar att de nu har tagit fram provexemplar av sitt 1 Mbit FRAM i en 8 bens WL-CLP (wafer level chip scale package). Den nya kapslingen är runt en femtedel så tjock och upptar 77 procent mindre kretskortsyta än företagets befintliga FRAM-kapsling i en 8 bens SOP samt gör den till ett 1 Mbit FRAM med ett seriellt perifert gränssnitt (SPI) i branschens minsta storleksklass för FRAM-produkter.

Marknaden för elektroniska accessoarer såsom glasögon, displayer som fästs på huvudet, hörapparater, pulsmätare och aktivitetsspårare med mera växer starkt och många av dessa produkter behöver kontinuerligt logga data i realtid. Enligt Fujitsu klarar typiska icke-flyktiga minnestekniker, såsom EEPROM och flash-minnen, bara att garantera dataintegritet över 1 miljon skrivcykler medan deras FRAM-teknik garanterar mer än 10 biljoner läs/skrivcykler.

Fujitsu Semiconductor har nu utökat MB85RS1MT-serie 1-Mbit FRAM med en ny WL-CSP-kapslad variant. MB85RS1MT finns redan i en branschstandard SOP-kapsel men den nya WL-CSP-kapslingen har mycket mindre dimensioner (3,09 × 2,28 × 0,33 mm). Den upptagna kretskortsytan för WL-CSP är endast 23% av den upptagna ytan för SOP-varianten. Dessutom är tjockleken endast 0,33 mm, ungefär hälften så tjockt som ett kreditkort vilket resulterar i en minskning av den totala upptagna volymen med 95%.

En annan av fördelarna som Fujitsu pekar på är FRAMs låga energiförbrukning. Jämfört med de vanligaste EEPROM icke-flyktiga minnena är skrivoperationerna snabbare och därmed förbrukas en jämförelsevis liten mängd energi (se figur nedan), vilket är en fördel i tillämpningar där realtidsdata regelbundet behöver lagras. Minnet är organiserat i 128K × 8 bitar, matningsspänningen anges till 1,8 – 3,6 V och datalagringstiden till 10 år (vid +85°C).

Comments are closed.