Svensk teknik i rymden igen

Företaget Scint-X har deltagit i en ESA (European Space Agency)-studie kring nya tekniker för rymdtillämpningar.

Projektet har varit mycket framgångsrikt, tack vare den dramatiskt förbättrade upplösningen, vilken har gett forskare och ingenjörer som varit inblandade möjligheten att studera strukturer med mycket små dimensioner”, skriver Stockholm innovation & Growth (Sting), i ett pressmeddelande om företagets teknik.

Rymdbolaget håller för närvarande på att anpassa ett system för experiment i rymden.

– Vi är mycket glada för möjligheten att kunna utnyttja detta flexibla och kompakta system för att ge oss bästa möjliga högupplösta röntgenbilder. Den vetenskapliga utrustningen planeras att följa med i den Maser 12-raket som enligt plan skall sändas upp i maj 2011 inom ramen för ESAs ELLIPS-program, säger projektledare Ylva Houltz vid Rymdbolaget.

– Vi är väldigt glada för det positiva mottagandet från det internationella teamet av forskare, som har deltagit i projektet. De är mycket imponerade av vad Scint-X unika teknik kan åstadkomma. Vi har redan fått order på ett par system och vi har ytterligare förfrågningar från olika forskargrupper, både i Europa och USA, säger Per Wiklund, vd för Scint-X .

Via affärsinkubatorn Sting har bolaget Scint-X fått stöd inom affärsutveckling, finansiering och nätverk för att snabbare lyckas bygga ett internationellt tillväxtföretag. Riskkapitalfonden Sting Capital har investerat i bolaget.

Scint-X uppges erbjuda en högupplösande röntgenkamera, DXI-11000 (Desktop X-ray Imaging System). Systemet består av en CCD-kamera, som utrustats med Scint-X speciella och patenterade teknik.

Denna typ av röntgenanalys har hittills bara varit möjlig att utföra med hjälp av så kallad synkrotronstrålning. Scint-X DXI-kamera ger nu möjlighet till högupplösande röntgenanalys i det egna labbet, vilket ska göra forskare och ingenjörer mindre beroende av den begränsade tillgången till försökstid vid speciella synkrotronanläggningar, som dessutom är dyrbara att anlita. Den nya DXI-kameran uppges också även vara intressant för industriella tillämpningar, exempelvis vid felanalys eller för materialanalys som kräver mycket hög upplösning.

Comments are closed.