Annons

Strömsnål FPGA för en bred marknad

Från Microsemi kommer en ny FPGA-familj med mycket låg strömförbrukning och seriekanaler som klarar 12,7 Gbit/s. Målet är att etablera produktfamiljen på mid-range-marknaden.

02microsemi04

Den nya PolarFire-familjen är, precis som företagets tidigare FPGAer, baserad på icke-volatil teknik. Det innebär både att programmeringen inte behöver läsas in vid uppstart och att den statiska energiförbrukningen blir mycket lägre än för RAM-baserade FPGA-kretsar. Komponenterna är tillverkade i 28 nm SONOS-teknik.
PolarFire-familjen har upp till 500 000 logiska element och upp till 24 seriekanaler som klarar upp till 12,7 Gbit/s. Det innebär att de klarar många av de nätverksbaserade uppgifter som finns i både trådlösa nätverk och accessnätverk. Men de kan också användas i industriella och militära system. inte minst IoT-system.
– Vår nya produktfamilj ändrar sättet som marknaden tänker på traditionella FPGA-kretsar i mellanklassen, säger Bruce Weyer, VP och enhetschef vid Microsemi. För första gången blir det möjligt att använda den här typen av strömsnåla icke-volatila FPGA-kretsar i 10 Gbit-system. Komponenenterna är också mycket konkurrenskraftiga i pris.
Målet för Microsemi är att täcka in både det lägre marknadssegmentet och mellansegmentet med samma produktfamilj. På det sättet tror man sig kunna nå en marknad värd mer än 2,5 miljarder dollar. Den relativt billiga tillverkningsprocessen, låg energiförbrukning och ett brett utbud av komponenter gör det möjligt att också nå mycket små batteridrivna IoT-konstruktioner.
Men Microsemi är också starka inom militärområdet och rymdområdet. Redan tidigare har man producerat icke-volatila FPGA-komponenter för både militärmarknaden och den extremt svåra rymdmarknaden där det kan krävas mycket hög tolerans mot strålning. NV-tekniken är betydligt tåligare mot SEU (single event upset) än RAM-baserade komponenter.
En del versioner av PolarFire kommer redan från början att finnas i militärversion, medan man ännu inte vill säga något om strålningshärdiga versioner. Men det är knappast någon vild gissning att sådana kommer i framtiden.

Comments are closed.