Robotar kämpar på Stockholmsmässan

Under S.E.E. kommer robotar från hela Mälardalen att göra upp om mästartiteln under fartfyllda tävlingar. Det gäller att ta sig fram längs en hinderbana på kortast tid och med så få fel som möjligt.

Snirkliga svängar, ramper och platåer är några av de utmaningar som väntar robotarna och deras skapare på Stockholmsmässan den 13-15 april.

– Skaparna bakom robotarna är gymnasister från primärt Mälardalen och Bergsslagen, säger Lennart Nyström, verksamhetsansvarig på Nordväxt, vilka tillsammans med LabVIEW och Stockholmsmässan står bakom tävlingen ”Nordväxt LabVIEW Robotics Event”.

En förebild för tävlingen är World Robot Olympiad som sedan 2004 arrangeras varje år i olika städer runt om i världen, med tonvikt på Asien. Svenska gymnasister har under senare år skördat flera segrar i den prestigefyllda tävlingen.

Nu är det dags för gymnasisterna att visa vad de går för på hemmaplan. Under S.E.E. tävlar lag bestående av 1-3 elever på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Eleverna bygger och programmerar sina robotar själva. Den slutliga programmeringen sker på plats vid hinderbanan, då det även finns möjlighet att testköra robotarna på banan. Ett visst mått av stresstålighet kommer säkerligen att krävas för detta moment, eftersom såväl konkurrenterna, som besökarna på S.E.E. kommer att samlas vid hinderbanan och titta på slutbygget av robotarna.

Finns det då några tips för att bygga en vinnande robot?

Lennart Nyström kan inte komma på några speciella knep men tycker att lagen ska försöka att göra det så enkelt som möjligt för sig.
– Om det innebär att lägga in flera olika sensorer så att roboten själv upptäcker hindren, eller om avstånden ska programmeras in, det överlåter jag till deltagarna själva att avgöra.

Nordväxt verkar för att stimulera barns och ungdomars kreativitet, uppfinningsrikedom, naturvetenskaps- och teknikintresse och företagsamhet, vilket ligger helt i linje med S.E.E.s ambition och målsättning.
– Återväxten i branschen är en av de absolut viktigaste frågorna vi lyfter på S.E.E. säger projektledare Magnus Eriksson.

Robottävlingen är en av de aktiviteter på S.E.E. som fokuserar på ungdomar och ungdomars intresse för elektronik. Andra aktiviteter är bland andra Showcase Sweden där företag får möjlighet att visa upp nya och innovativa produkter och applikationer för bland annat gymnasieelever och högskolestudenter.

Comments are closed.