Ny robotfabrik i Shanghai

ABB har börjat bygga sin nya robottillverknings- och forskningsanläggning i Kina, världens största robotmarknad. Anläggningen förväntas öppna under 2021 och innebär en total investering på 150 miljoner dollar (1,1 miljarder RMB).

Den nya fabriken i Kangqiao på 67 000 kvadratmeter, nära Shanghai, kommer tillämpa de senaste tillverkningsprocesserna, inklusive maskininlärning, digitala- och samarbetande lösningar. Det kommer att bli den mest avancerade, automatiserade och flexibla fabriken inom robotindustrin globalt – ett center där robotar tillverkar robotar. Den nya fabriken kommer även att rymma ett forsknings- och utvecklingscenter, som kommer hjälpa till att accelerera innovationer inom artificiell intelligens (AI). Centret kommer även att fungera som en öppen innovationshub där ABB har ett nära samarbete med sina kunder för att tillsammans utveckla automatiserade lösningar, skräddarsydda efter individuella behov.
ABB:s robotlösningar betjänar en diversifierad kundbas i Asien, och stöttar fordonstillverkare, speciellt inom e-mobilitet, så väl som tillverkare av elektronik, livsmedel, läkemedel, automatiserade logistiklösningar och generella industrier, bland många andra. ABB förutspår att den globala robotförsäljningen kommer att öka från 80 miljarder dollar idag till 130 miljarder dollar år 2025. Kina är världens största robotmarknad; en av tre robotar som såldes globalt 2017 levererades till Kina.
– Etableringen av den nya fabriken är en milstolpe i ABB:s utveckling i Kina och kommer ytterligare stärka vårt ledarskap på världens största robotmarknad, säger Peter Voser, styrelseordförande och VD för ABB. Sedan tillkännagivandet av projektet i oktober förra året har vi fått enormt mycket stöd från den lokala regeringen. Det har blivit listat bland de 10 bästa projekten i initiativet ”Manufacturing in Shanghai” 2019, en stor ära för ABB.
Produktionen i den högt automatiserade fabriken kommer att vara baserad på automatiseringsceller istället för på en fast monteringslinje, vilket möjliggör robotarna att röra sig från station till station för bättre anpassning och mer flexibilitet än i traditionella, linjära produktionssystem. ”Automated guided vehicles” (AGV) kommer leverera delar till produktionsrobotarna vid exakt rätt tillfälle, medan den senaste samarbetsteknologin ser till att människor och robotar kan arbeta tryggt sida vid sida, vilket för med sig bättre flexibilitet och rörlighet till produktionsprocessen och kombinerar fördelarna med robotar med människors unika förmågor.
Fabriken kommer att vara ett komplett ekosystem för digital tillverkning, som använder en ’digital tvilling’ som ger alla från chefer och ingenjörer till operatörer och underhållsteam datainsikter och maskininlärningsmöjligheter för att förbättra prestanda och maximera produktiviteten. ABB kommer att använda ett maskininlärningsbaserat system för att inspektera robotar när de monteras för att säkerställa högsta kvalitetsstandarder.
– Som marknadsledare inom Kinas robotindustri är vi stolta över att stötta den kinesiska industrin, säger Sami Atiya, chef för ABB:s verksamhet Robotics and Discrete Automation. Trots kortvariga marknadsutmaningar kommer Kinas utveckling som ett globalt tillverkningsnav, den pågående trenden mot skräddarsydd massproduktion och en ökande brist på kvalificerad arbetskraft, fortsätta att skapa en stark och hållbar efterfrågan på automatiseringslösningar i regionen.
– Under de kommande åren uppskattar vi att bredden och djupet i vår portfölj nästan kommer att fördubblas. Det innebär att vi behöver en fabrik som kan producera en större variation av robotar och som effektivt kan skala upp produktionen för att anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden och teknologiska trender.
ABB Robotics har tre fabriker över hela världen: den nya fabriken i Shanghai, som ersätter den existerande fabriken, kommer att stödja kunder i Asien, fabriken i Västerås levererar till kunder i Europa och Auburn Hills-fabriken i Michigan stödjer de amerikanska kontinenterna.
ABB har ett komplett utbud av affärsverksamheter i Kina – dess näst största marknad – inklusive FoU, tillverkning, försäljning och tjänster. ABB har ungefär 20 000 anställda i 131 städer och på 44 lokala företag. I Kina sysselsätter företagets robotverksamhet mer än 2 000 ingenjörer, teknologiexperter och operativa ledare på 20 platser över hela landet. ABB har investerat mer än 2,4 miljarder dollar i Kina sedan 1992.

Comments are closed.