Annons

Intels Core i9 klarar 5,3 GHz

Intel bryter 5 GHz-vallen för bärbara datorer med lanseringen av processorer i 10:e generationens Intel Core H-serie. Med 10th Gen Intel Core i9-10980HK-processorn i spetsen levererar H-serien prestanda för gamers och kreatörer som tidigare bara varit möjlig med stationära system.


– Dagens introduktion av 10: e generationens Intel Core H-serie med processorer för laptops utvidgar Intels ledning inom gaming, säger Fredrik Hamberger, chef för segmentet bärbara premium- och speldatorer hos Intel. Denna ger prestanda likt stationära datorer i en mobil formfaktor och ett stort urval med mer än 30 tunna och lätta system och 100 olika modeller av bärbara datorer som lanseras under året. Endast Intel kan skala till hastigheter på 5GHz och uppåt för att få den bästa balansen mellan klockfrekvens, kärnor och trådar i bärbara datorer.

Datorspelare rör sig allt mer mot bärbara system och de är intresserade av att kunna ta med sig sitt system lika mycket som de gör om dess prestanda. Den 10:e generationens Core-processorer för bärbara datorer ger en snabbare datorprestanda med upp till 5,3 GHz Turbo, 8 kärnor och 16 trådar. Spel och andra tillämpningar är fortsatt beroende av kärnor med hög klockfrekvens och Intel tänjer på frekvensvallen för att leverera den absolut bästa spelupplevelsen på en bärbar dator.

Den snabbaste processorn i serien är 10:e Gen Intel Core i9-10980HK, med upp till 5,3 GHz Turbo, åtta kärnor, 16 trådar och 16 MB Intel Smart Cache. Jämfört med ett tre år gammalt system levererar i9-10980HK:

Upp till 54 procent fler bilder per sekund i spel
Upp till 44 procent bättre genomsnittlig prestanda
Upp till 2 gånger snabbare 4K videorendering och -export

Dessutom lanseras tre nya Intel Core i7-processorer med upp till 5,1 GHz klockfrekvens och 6 eller 8 kärnor (12 eller 16 trådar) och två Intel Core i5-processorer med upp till 4,6 GHz klockfrekvens och 4 kärnor (8 trådar).

3 Responses to “Intels Core i9 klarar 5,3 GHz”

 1. Hej !
  Det låter ju fantastiskt ! Men, tyvärr det är bara siffror som den oinvigde tar till sig och tror på.
  Problemet är att en Laptop saknar effektiv kylning, så efter bara några sekunder eller minuter så sjunker hastigheten till minst hälften enligt mina erfarenheter.
  Be gärna vår Guru Göte kommentera denna nyhet !!!!
  Hälsningar
  Torbjörn Ljung

 2. Hej Torbjörn

  Jag har inte kollat de nya processorernas energiförbrukning vid höga frekvenser, men sannolikt är de bättre än tidigare generationer.

  Men det ändrar förstås inte grundprincipen. Energiförbrukningen stiger snabbt med ökad frekvens. Två kärnor med 2,5 GHz är mycket snålare än en med 5 GHz. Åtta kärnor med 0,7 GHz blir ännu snålare. På nittiotalet trodde många att man skulle kunna växla över från enstaka högfrekventa kärnor till ett stort antal lågfrekventa kärnor och nå samma prestanda vid mycket lägre energiförbrukning. Programmerare och mjukvaruverktyg skulle kunna hantera problemen.

  Men så enkelt var det inte, som vi alla vet. Att bryta upp en process i många parallella är inte lätt. Därför är också Intels steg väldigt intressant. Man kan väl kalla det en högteknologisk kapitulation inför det oundvikliga.

  Hur man sedan fixar kyla till en laptop som kör åtta kärnor i 5 GHz? Det går nog inte i många sekunder innan systemet tvingas reducera hastigheten. Kanske läge att sänka ner hela härligheten i freon?

  Men det går nog ändå lite snabbare än med förra generationens processorer.

  Du får väl kolla med någon riktig guru.

  /göte

 3. Stort Tack Göte !
  Som vanligt benar du upp problemet på ett imponerande sätt.
  Konstigt att inte vi konsumenter kräver mer omfattande tester, borde vara
  enkelt att dra igång en väldigt CPU-krävande uppgift och mäta den genomsnittliga CPU-hastigheten under t.ex. 30 minuter.
  Jag har själv gått på informationen om CPU:ns GHz för att sedan konstatera att den hastigheten bara varar ett par minuter.
  Jämför hur man mätte stereo-prylar på 70-talet enligt tyska DIN-normen.
  Trevlig Helg
  Torbjörn Ljung