Annons

Fortsatt tillväxt för halvledarproduktionen

Halvledarindustrin är inne på sitt tredje år av rekordinvesteringar, med en förväntad tillväxt på 14 procent 2018 och 9 procent 2019. Om prognoserna håller blir det fyra år av obruten tillväxt, något som bara hänt en gång under halvledarindustrins 71-åriga historia.

Siffrorna kommer från rapporten the World Fab Forecast och publiceras av SEMI. Korea och Kina leder tillväxten, med Samsung som största enskilda företag.
Korea gick 2017 om Taiwan när det gäller investeringar i produktionsutrustning. Samsung står för ca 70 procent av investeringarna i Korea och det innebar att Samsung ensamt år 2017 investerade mer än någon annan region.
Samsungs våldsamma investeringstakt mattas nu av, samtidigt som tillväxten i Kina ökar till 65 procent 2018 och 57 procent 2019. Kina väntas 2019 vara det den region som har störst investeringar i produktionsanläggningar.
En intressant faktor är att klart mer än hälften av ökningen i Kina kommer från företag med huvudkontor utanför Kina. Det handlar om företag som as Intel, SK Hynix, TSMC, Samsung och GLOBALFOUNDRIES. Men också de lokala kinesiska halvledarföretagen satsar kraftigt på tillväxt.
Också i Japan satsar halvledarföretagen kraftigt. Investeringarna i produktionsutrustning ökar med 60 procent 2018 och de ledande företagen är Toshiba, Sony, Renesas och Micron.
I Europa och Mellanöstern väntas en tillväxt på ca 12 procent.

Comments are closed.